EU-stop op genetisch gemanipuleerde zaden

Voorlopig komen er geen nieuwe genetisch gemanipuleerde zaden op de Europese markt. De verkoop van deze zaden die op dit moment nog is toegestaan, wordt sterk aan banden gelegd....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Vijf lidstaten van de Europese Unie, aangevoerd door Frankrijk, pleitten voor een volledig verbod. Maar de meeste andere landen wezen erop dat zo'n verbod waarschijnlijk geen stand zou houden voor de rechter. Uiteindelijk gingen de Fransen akkoord met een verwaterde versie van hun voorstel. Maar in de praktijk zullen de vijf samen elk nieuw genetisch gemanipuleerd zaad van de Europese markt weren.

De maatregel, die nog moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement, zal waarschijnlijk leiden tot nieuwe spanningen met de Verenigde Staten. De EU en de VS liggen regelmatig met elkaar overhoop over de toegang van Amerikaanse producten tot de Europese markt, zoals hormoonvlees, vliegtuigen en bananen. De VS beschouwen de maatregelen die de EU zegt te nemen ter bescherming van het milieu en de consumenten, als protectionistisch.

In de Verenigde Staten heeft bijna 40 procent van alle gewassen een genetische behandeling ondergaan. Consumenten- en milieu-organisaties maken zich er nauwelijks druk over. Het doel van de behandeling is meestal om de planten meer weerstand te geven tegen ziektes. In de EU zijn achttien producten met genetisch gemanipuleerde gewassen op de markt.

Daar komen dus voorlopig geen nieuwe bij. De producten die nu zijn toegestaan, worden bovendien onderworpen aan strengere regels. Zo zal op de etiketten precies moeten worden aangegeven dat de producten genetisch gemanipuleerde organismen bevatten. De toelating wordt bovendien gebonden aan een maximale termijn van tien jaar. Daarna wordt het product opnieuw getoetst aan de dan geldende wetenschappelijke kennis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden