EU investeert miljard in quantumtechnologie

Computers met eindeloze rekenkracht, sensoren die losse atomen opsporen, design geneesmiddelen en materialen op maat: Europa gaat de komende jaren een miljard euro steken in de quantumtechnologie die zulke wonderen mogelijk moet gaan maken. Met name de industrie heeft daarbij nog een slag te maken, zei eurocommissaris Günther Oettinger dinsdag op een Europese quantumconferentie in Amsterdam.

Martijn van Calmthout
null Beeld epa
Beeld epa

Daar werd hem samen met EZ-minister Henk Kamp een manifest overhandigd waarin steun vanuit de researchwereld wordt uitgesproken voor het idee om van de nieuwe quantumrevolutie een Europese te maken. In het Europese researchprogramma Horizon 2020 wordt daarvoor nu ruimte gemaakt. Quantumtechnologie berust op de golfachtige eigenschappen van individuele deeltjes en energie, die daardoor in verschillende toestanden tegelijk kunnen verkeren en op grote afstanden onbreekbare verbanden aangaan.

'Het manifest was in feite de aanvraag voor het Flagship-programma van een miljard dat de Commissie intussen heeft aangekondigd', zegt prof. Leo Kouwenhoven van het QuTech instituut aan de TU Delft, een van de hoofdrolspelers in de Europese quantumresearch. 'Waar het vooral op neerkomt, is dat researchers, ingenieurs en bedrijven samen moeten gaan optrekken.' Volgens Oettinger kent de quantumtechnologie een sterke Europese traditie, waardoor zelfs Amerikaanse bedrijven als Microsoft en Intel er hier miljoenen in investeren.

De Europese beleidsmakers zijn er intussen al van overtuigd dat er een tweede quantumrevolutie in de maak is. De eerste quantumtheorieën leverden de afgelopen decennia al zaken als transistoren, lasers en dergelijke op. Inmiddels worden de quantumprincipes ook gebruikt voor communicatie en informatie, waardoor bijvoorbeeld quantumcomputers mogelijk worden die veel gecompliceerder problemen zullen aankunnen dan gewone computers.

Toonaangevend

Nederland speelt een toonaangevende rol in het Europese quantuminitiatief, waarover de Europese ministers zich later deze maand zullen buigen. Ook na het Europese voorzitterschap van dit halfjaar, blijft het land het project aanjagen, zegt minister Kamp. 'We zien deze technologie als een bron van vernieuwing zoals we eerder ook zagen met ASML of NPX, waarbij het mooie is dat ook deze fundamentele onderzoekers zich steeds afvragen wat er met hun kennis zou kunnen.'

Het kabinet riep het QuTech lab in Delft (deels van TNO en een research-partner van Intel) eerder uit tot Nationaal Icoon en nam de Delftse wetenschappers mee op handelsmissies naar ondermeer China.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden