EU geeft zeker 4 miljard voor klimaathulp aan arme landen

Bedrag kan mogelijk nog hoger uitvallen...

Brussel De Europese Unie geeft de ontwikkelingslanden minimaal 4 miljard euro voor een snelle start in hun strijd tegen de klimaatverandering. De EU-landen hopen dat dit bod de andere rijke landen op de klimaattop in Kopenhagen onder druk zet ook miljarden beschikbaar te stellen.

De Europese bijdrage wordt vandaag nog verhoogd als de Europese leiders hun vergadering over de donaties beëindigen. ‘Ik denk dat we vrijdag een beter bedrag hebben’, aldus de Zweedse premier Reinfeldt donderdagnacht.

Niet alle EU-lidstaten betalen mee aan de vliegende klimaatstart van de ontwikkelingslanden. Sommige (Baltische staten, Roemenië, Hongarije) staan er economisch zo slecht voor, dat zij niet of minimaal bereid waren geld opzij te zetten voor Afrika en Azië.

De grootste bijdrage (880 miljoen euro) kwam donderdagavond van Groot-Brittannië. Ook EU-voorzitter Zweden deed een flinke donatie: 765 miljoen euro. Nederland en Spanje betalen elk 300 miljoen, België draagt 150 miljoen bij en Finland 100 miljoen. Duitsland, de grootste economie van de EU, en Frankrijk zouden elk zeker 600 miljoen euro doneren. Onduidelijk is nog of het om nieuw geld gaat, of dat ook bestaande ontwikkelingshulpbudgetten worden gebruikt.

Het geld van de EU is bedoeld voor drie jaar (2010-2012). Het stelt de armste landen in staat zich te wapenen tegen de directe gevolgen van de opwarming van de aarde (droogte, stijgende zee- en rivierniveaus). Ook geeft het landen de kans plannen te maken voor een duurzame economie.

Over de financiële klimaathulp ná 2012 bereikten de EU-leiders vooralsnog geen akkoord. Volgens de Europese Commissie hebben de ontwikkelingslanden vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard euro nodig om hun CO2-uitstoot te beperken. De EU zou daarvan maximaal 15 miljard euro moeten betalen.

Een aantal lidstaten, waaronder Duitsland, wil om tactische redenen nu nog geen bedrag noemen. De vrees is dat als de EU als enige haar kaarten op tafel legt, ze volgende week bij de slotonderhandelingen in Kopenhagen nogmaals wordt gedwongen extra geld aan te bieden. Andere lidstaten staan om budgettaire redenen op de rem.

Milieuorganisaties zijn teleurgesteld. Zij vinden dat de EU-landen 35 miljard euro per jaar moeten uittrekken voor de klimaatstrijd van de ontwikkelingslanden.

Onzeker blijft of de EU vanaf 2020 haar CO2-uitstoot met 30 procent verlaagt. De EU doet dat als de andere rijke landen een vergelijkbare inspanning leveren. Het besluit daarover valt in Kopenhagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden