Ethyleen-gen houdt anjer langer mooi

Florigene Europe in Rijnsburg is van plan om anjers op de Europese markt te brengen die door genetische manipulatie langer mooi blijven in de vaas....

Om dat ongewenste effect van ethyleen te vertragen, worden anjers tot nu toe meestal voorbehandeld met zilverhoudende middelen. Volgens Florigene blijven de genetisch gemanipuleerde anjers minstens zo lang vers als voorbehandelde anjers. De gemanipuleerde anjers zijn volgens Florigene bovendien minder arbeidsintensief en minder milieubelastend doordat het toegevoegde gen de voorbehandeling overbodig maakt.

Het ministerie van VROM heeft de aanvraag van Florigene getoetst aan de hand van de Wet milieugevaarlijke stoffen en zal een positief advies uitbrengen aan de Europese Commissie. Florigene verwacht de gemanipuleerde anjers op zijn vroegst in 1999 op de Europese markt te introduceren. Ook het Wageningse instituut CPRO-DLO werkt aan een methode om de aanmaak van ethyleen in anjers te remmen, maar hoe ver het instituut daarmee is, willen de onderzoekers niet kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden