Ethische commissie staat klonen toe

Wel in het laboratorium, niet in de baarmoeder. Tot die visie op het klonen van mensen komt de Europese Adviesgroep voor Ethiek en Biotechnologie....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Drie maanden geleden, direct na de geboorte in Schotland van het gekloonde schaap Dolly, voortgekomen uit een cel van een volwassen ooi, vroeg de voorzitter van de Europese Commissie J. Santer de commissie een algemeen advies over klonen uit te brengen.

Het uitvoeren van dergelijke kopieertechnieken voor de voortplanting van ongewild kinderloze stellen, of voor het produceren van organen of cellen ten behoeve van de genezing van anderen, is ethisch 'volstrekt onaanvaardbaar', schrijft de commissie in haar advies. De mens verwordt daarmee tot instrument, tot een hulpmiddel. De Europese Commissie krijgt daarom de raad het klonen van mensen voor deze doelen te verbieden.

Anders ligt het met fundamentele research in het laboratorium. Er zijn volgens de adviesgroep goede gronden om dergelijk onderzoek niet op voorhand te verbieden. Zo zou het overplaatsen van kernen van de ene menselijke cel naar de andere (de techniek die bij Dolly werd toegepast) kennis kunnen opleveren over de ontwikkeling van celculturen om menselijke organen te repareren. Dergelijk onderzoek mag echter alleen worden uitgevoerd als de onderzoekers meer inzicht denken te verwerven in een ziekte of als ze verwachten een therapie te kunnen ontwikkelen.

Omdat de klonen die bij dergelijk laboratoriumwerk ontstaan feitelijk (heel jonge) embryo's zijn, voegt de adviesgroep wel de voorwaarde toe dat embryo-onderzoek in het betreffende land is toegestaan. In veel landen is dat al heel lang uit den boze. Zo kennen Duitsland en Ierland een strikt verbod. Daarentegen zijn de regels in Engeland vrij soepel. In Nederland is al een tijd een moratorium voor dergelijk onderzoek van kracht. Volgens het ministerie van VWS wordt een wettelijk verbod voorbereid.

Voor het klonen van dieren is de Europese adviesgroep coulanter. Zowel het splitsen van embryo's (een vorm van eeneiige meerlingen produceren), een techniek die in de veehouderij al wordt toegpast, als het klonen met de 'Dolly-techniek' zijn acceptabel, zij het onder voorwaarden. Zo moet dierenleed tot een minimum beperkt blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden