Erfgenaam Chardzjijev wil onderzoek justitie

V. Kozovoj, een vriend van de in 1996 in Amsterdam overleden kunstverzamelaar N.I. Chardzjijev, heeft in een brief aan premier Kok aangedrongen op een justitieel onderzoek naar de Stichting Chardzjijev....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Kozovoj, een Russische schrijver die in Parijs woont, wil dat de Nederlandse staat elke vorm van samenwerking met de Stichting Chardzjijev, evenals de besprekingen met Rusland stopt, totdat de kwestie van de nalatenschap is opgehelderd. Kozovoj wijst er op dat Chardzjijev enkele maanden voor zijn dood een laatste wil heeft gedicteerd en ondertekend, waarin hij Kozovoj tot zijn erfgenaam maakte.

In het bewuste document stelde Chardzjijev onder meer: 'Ik ben aan geen enkel ''Chardzjijev-fonds'' verbonden, heb aan niemand de instemming met de oprichting van dit ''fonds'' verleend en erken het niet. Ik vermaak niets uit mijn vermogen aan het zogeheten ''Chardzjijev-fonds'', noch aan de bestuurders ervan.' Kozovoj schrijft dat Chardzjijev de laatste maanden van zijn leven omringd werd door boeven die hem de vrijheid ontnamen om over zijn vermogen en goederen te beschikken.

In maart dit jaar benoemde de Nederlandse overheid mr. J. de Ruiter als bestuurder van de Stichting Chardzjijev, nadat gebleken was dat het oorspronkelijke bestuur zich schuldig maakte aan wanbeheer en uitverkoop hield uit de collectie. Vast staat dat uit de collectie topstukken verkocht zijn voor minstens dertig miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden