Er wordt wereldwijd véél meer vis gevangen dan gemeld

De hoeveelheid vis die wereldwijd wordt gevangen is de afgelopen zestig jaar structureel onderschat. De werkelijke vangsten zijn veel omvangrijker dan cijfers van de Verenigde Naties aangeven. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van British Columbia in het Canadese Vancouver berekend.

Franse vissers bij de kust van Sainte-Marine. Beeld anp
Franse vissers bij de kust van Sainte-Marine.Beeld anp

De onderzoekers becijferden dat tussen 1950 en 2010 ruim 50 procent meer vis is gevangen dan wordt weergegeven in de statistieken van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. Het verschil tussen de officiële cijfers en de werkelijkheid is volgens hen ontstaan doordat lang niet alle vangsten worden gerapporteerd door VN-lidstaten. Vangsten van kleinschalige en illegale visserij en weggegooide bijvangsten in de industriële visserij bleven geheel of gedeeltelijk buiten de statistieken. Dat geldt ook voor de vangsten van sportvissers.

De statistieken van de FAO worden samengesteld op basis van informatie die door landen wordt verstrekt. Maar de lidstaten hebben zelf vaak geen zicht op de ware omvang. Bovendien: als ze aangeven dat ze geen gegevens hebben over (een deel van) de vangsten, dan komt dat als 'nul' terecht in de statistieken van de FAO.

De onderzoekers, die publiceerden in Nature Communications, vulden de FAO-cijfers aan met informatie die buiten de boeken is gebleven. Ze verwerkten gegevens van ruim honderd medewerkers van meer dan vijftig (onderzoeks)instituten over de hele wereld. Volgens hun berekening bereikte de wereldwijde visvangst met 130 miljoen ton een piek in 1996. Dat jaar registreerde de FAO een totale vangst van 86 miljoen ton.

Afnemen van de visstand

Na het 'topjaar' 1996 daalden de vangsten. Dat ging in werkelijkheid sneller (met 1,2 miljoen ton per jaar tot 2010) dan de FAO aangeeft (0,38 ton per jaar). Volgens de onderzoekers werden de vangsten kleiner door het afnemen van de visstand. Niet door de vangstquota die sommige landen - waaronder West-Europese landen, de VS en Australië - hebben ingesteld. Dat zou betekenen dat de visstanden in de wereld door overbevissing sterker zijn afgenomen dan blijkt uit de FAO-cijfers.

Visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp, verbonden aan het onderzoeksinstituut Imares van de Wageningen Universiteit, spreekt van een belangrijke studie, omdat die duidelijk maakt dat een groot deel van de visvangsten niet wordt gerapporteerd. Tegelijkertijd waarschuwt hij ervoor de uitkomsten te beschouwen als 'in beton gegoten cijfers'.

Rijnsdorp: 'De cijfers van de FAO zijn een onderschatting, maar hoe betrouwbaar zijn de gegevens die de onderzoekers aandragen? Daar kun je vraagtekens bij plaatsen. Hoe kun je met terugwerkende kracht tot 1950 wel met juiste berekeningen komen? Hoe kun je bijvangsten van de afgelopen 60 jaar berekenen? Dat is vrijwel onmogelijk. Zelfs in Noordwest-Europa worden cijfers over bijvangst pas sinds 15 jaar bijgehouden. In Azië en Afrika zijn de statistieken nog veel onbetrouwbaarder.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden