Er komt bos bij in China - dat is minder goed nieuws dan het lijkt

Na een periode van ongebreidelde ontbossing beginnen de inspanningen van de Chinese overheid om bossen te beschermen succes op te leveren. Helaas gaat dat ten koste van bos in andere landen.

Cor Speksnijder
null Beeld epa
Beeld epa

De afgelopen jaren is er in China meer bos bijgekomen dan dat er is verdwenen, zo meldden onderzoekers deze maand in Science Advances. Dat lijkt beter nieuws dan het is: het probleem van de ontbossing verschuift naar landen die bossen kappen ten behoeve van de houtexport naar China.

Rond de eeuwwisseling kondigde Peking aan serieus werk te maken van het herstel van de Chinese bossen, die zwaar hadden geleden onder de uitbreiding van landbouwgronden en de economische expansie.

Het miljarden euro's kostende project is een van de omvangrijkste bosherstelprogramma's ter wereld. In veel natuurlijke bossen werd het kappen verboden en er kwam toezicht om illegale kap te voorkomen.

Effectief

De Chinese autoriteiten maakten al eerder melding van de vooruitgang in het bosherstel, maar de overheidsstatistieken waren nog niet door onafhankelijke wetenschappers bevestigd. Amerikaanse en Chinese onderzoekers bekeken de omvang van de bossen in China aan de hand van satellietbeelden van de Nasa en van Google Earth en constateerden dat er inderdaad vooruitgang is geboekt.

Tussen 2000 en 2010 is op 1,2 procent van Chinees grondgebied - ongeveer 120.000 vierkante kilometer - de bedekking van het land door bos wezenlijk toegenomen. Dat is bijna drie keer de oppervlakte van Nederland.

'Onze bevindingen zijn positief', zegt eerste auteur Andrés Viña. Volgens hem is het Chinese herstelprogramma effectief en draagt het bij aan de capaciteit van bossen om koolstof op te slaan. Maar hij voegt eraan toe dat de teloorgang van het bos zich lijkt te verplaatsen. Volgens Viña wordt ten minste een deel van de koolstofopslag in de Chinese bossen teniet gedaan door koolstofemissies elders.

Importeren

China is een van de grootste importeurs van hout ter wereld geworden. 'Het Chinese beleid voor natuurbehoud draagt mogelijk bij aan de achteruitgang van bossen in Zuidoost-Azië, Afrika en Rusland', schrijven de onderzoekers. Tussen 2000 en 2010 importeerde China voor vele honderden miljoenen euro's aan hout en houtproducten uit onder meer Vietnam, Birma, Indonesië en Madagaskar. Dit zijn landen waar vaak gekapt wordt in bossen met een grote biodiversiteit.

'Het is een bekend verschijnsel dat landen die werk maken van bosbescherming en bosuitbreiding meer hout en houtproducten gaan importeren', zegt Bas Arts, hoogleraar bos- en natuurbeleid aan de Wageningen Universiteit. 'De Chinese houtimport is sinds 2006 verdubbeld. Het geïmporteerde hout is vaak afkomstig uit landen waar geen duurzame bosbouw wordt bedreven en illegaal wordt gekapt. Dat betekent dat het probleem van China naar elders wordt verplaatst.'

Arts wijst erop dat schattingen aangeven dat in regio's als Zuidoost-Azië meer dan de helft van het hout illegaal wordt geproduceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden