Er blijkt een relatie te zijn tussen darmflora in onze maag en emoties

Een internationaal team van wetenschappers heeft een relatie gevonden tussen de maag-darmflora en emotionele reacties.

Gaat liefde echt door de maag? Beeld anp
Gaat liefde echt door de maag?Beeld anp

Wie verliefd is of een lastig examen moet doen, krijgt nerveuze prikkels in de maagstreek. Wie gestresst is, zit al snel op de wc. In het maag-darmkanaal zitten zo veel zenuwcellen dat het ook 'het tweede brein' wordt genoemd. Daarom zijn emoties zo sterk verbonden met de spijsvertering. Wetenschappers van de Californische universiteit UCLA onderzochten of er een verband is tussen bacteriën in onze maag en darmen en onze emoties.

Veertig vrouwen werden in twee groepen gedeeld op basis van de microben in hun ontlasting. De ene groep had een grotere hoeveelheid van het bacteriegeslacht Bacteroides en de andere meer Prevotella. Met afbeeldingen werden positieve en negatieve emoties opgewekt. Met vragenlijsten werden de reacties van de vrouwen vastgelegd, terwijl een MRI-scanner registreerde wat er in hun hersens gebeurde.

De groep met meer Prevotella-bacteriën reageerde sterker op de negatieve afbeeldingen dan de groep met meer Bacteroides. Ook in de hersenen waren verschillen zichtbaar, blijkt uit de publicatie in Psychosomatic Medicine. De Prevotella-groep had bijvoorbeeld meer connecties tussen gebieden die verantwoordelijk zijn voor emoties, aandacht en de zintuigen. De hippocampus, die helpt bij het reguleren van emoties, was juist kleiner en minder actief tijdens het bekijken van afbeeldingen.

Markant is dat wetenschappers soortgelijke herseneigenschappen vinden bij mensen met een depressie of borderline, zegt Kirsten Tillisch, eerste auteur van de publicatie. Volgens haar is zo'n verband tussen psychologische problemen en de microben in het maag-darmstelsel al vaker gerapporteerd. Het zou dus zomaar kunnen dat we op een dag darmflora gebruiken om zulke stoornissen te signaleren.

Zo ver zijn we nog niet, benadrukt Tillisch. Eerst moet blijken hoe algemeen dit soort relaties tussen hoofd en buik gelden. De testgroep van dit onderzoek was namelijk klein en bestond enkel uit gezonde vrouwen. Bovendien zijn oorzaak en gevolg onduidelijk. Beïnvloeden de bacteriën ons gedrag, of bepaalt ons gedrag welke bacteriën we in ons systeem hebben?

We begrijpen dan ook nog bijna niets van de connectie tussen darmbacterie en brein, vertelt Sahar El Aidy, microbioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Waarschijnlijk is er een rol weggelegd voor de zwevende zenuw, die van hoofd tot darmen loopt. Tot nu toe zijn de onderzoeken op dit gebied echter vooral beschrijvend en niet gericht op het achterliggende mechanisme, vertelt ze.

Volgens El Aidy kunnen we pas stellige conclusies trekken als de resultaten worden bevestigd bij grotere en diversere groepen. Desondanks vindt ze deze publicatie een goede toevoeging aan het onderzoeksveld.

Methode

40 vrouwen deden mee aan het onderzoek naar verband tussen darmflora en emoties. Dat is eigenlijk te weinig om al te stellige conclusies te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden