Enorme prijsdaling geneesmiddelen

De prijzen van veel voorgeschreven geneesmiddelen zullen per 1 juni enorm kelderen – soms met wel 90 procent.

Die extreme prijsdaling is het gevolg van een uitbreiding van het zogeheten preferentiebeleid. Dit beleid, waaraan de grootste zorgverzekeraars deelnemen, houdt in dat zij alleen nog de goedkoopste versie van bepaalde medicijnen zullen vergoeden.

Een paar voorbeelden: 30 tabletten van het antidepressivum Citalopram kosten straks geen 10,10 euro, maar 1,19 euro: een prijsdaling van 88,2 procent. De bloeddrukverlager Enalapril gaat 0,58 euro per 30 stuks kosten, waar dat nu nog 6,70 euro is. Een daling van 91,3 procent.

De prijsdaling geldt voor 36 middelen. Dat is ongeveer de helft van de ‘generieke’ markt: dat zijn de geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen.

Tot een paar dagen geleden konden pillenfabrikanten opgeven welke prijzen zij zullen hanteren. De goedkoopste fabrikant ‘wint’ voor dit jaar een exclusief contract met de verzekeraars. Hierdoor wordt de concurrentie bevorderd en dus geld bespaard, is het idee.

De verzekeraars die meedoen aan het preferentiebeleid – onder meer CZ, Agis, Univé en Delta Lloyd – hebben 10 miljoen verzekerden onder hun hoede.

Voorstanders van het beleid wijzen op gigantische besparingen op de kosten voor geneesmiddelen: tot ongeveer 450 miljoen euro per jaar. Ook zou de druk op ziektekostenpremies verminderen. Bovendien is de patiënt goedkoper uit doordat het verplichte eigen risico (150 euro per jaar) minder snel zal opraken wanneer merkloze geneesmiddelen zoveel minder kosten.

Van de cholesterolverlager Simvastatine vergoeden de bedoelde verzekeraars al sinds januari alleen de goedkoopste versie. Hierdoor daalde de prijs al van 35 euro per verpakking (30 stuks) naar 8 euro. Vanaf 1 juni daalt de prijs verder naar 1,25 euro.

Apothekersorganisatie KNMP verzet zich tegen het preferentiebeleid. De apothekers vrezen voor een deel van hun inkomsten. Al jaren krijgen zij immers kortingen en bonussen van medicijnfabrikanten. Wanneer ze van veel middelen nog maar één merk mogen leveren, lopen ze een deel van die kortingen mis. Er valt dan immers niets meer te onderhandelen met fabrikanten.

Door het nieuwe beleid komen apothekers niet meer uit de kosten, stelt de KNMP. Per apotheek zou het tekort 160 duizend euro bedragen. De branchevereniging wil daarom dat de vergoeding per recept verhoogd wordt van 6 euro naar 8,25.

PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen, die al jaren strijdt tegen de kortingen en bonussen voor apothekers, meent dat de KNMP hier een punt heeft. ‘Die tarieven zijn wat aan de krappe kant.’

Hij noemt de prijsdalingen ‘spectaculair’. Het belangrijkste is, zegt Van der Veen, dat verzekerden niet langer betalen voor de excessieve bonussen van apothekers. ‘Het liep de spuigaten uit. Per persoon betaalden we jaarlijks ongeveer 25 euro aan bonussen voor apothekers. Te gek voor woorden. Dat geld moet zo snel mogelijk terug naar de verzekerden. De premies kunnen volgend jaar fors omlaag.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden