Enkele herinnering bij rat uit geheugen gewist

Amerikaanse wetenschappers hebben een angstige herinnering bij ratten uit het geheugen gewist. Ze beschrijven het onderzoek in het blad Nature Neuroscience....

Van onze verslaggever

Herinneringen worden in het brein vastgelegd via een proces dat reconsolidatie wordt genoemd. Ze verhuizen daarbij van het korte- naar het langetermijngeheugen, een nauw luisterend proces van eiwitvorming. Het was al bekend dat dit proces chemisch kan worden verstoord. Nu blijkt dat gericht te kunnen gebeuren zonder andere herinneringen aan te tasten.

Om dit aan te tonen gaven de onderzoekers ratten elektrische schokken terwijl ze twee muziektonen te horen kregen. Vervolgens kreeg de ene helft van de aldus geïnstrueerde ratten een stof die geheugenverlies veroorzaakt. Daarna werden zowel de gedrogeerde als de niet gedrogeerde ratten aan hun angstige ervaring herinnerd doordat ze één van de pijnlijke tonen te horen kregen.

Toen de ratten een dag later met beide tonen werden getest, waren de onbehandelde ratten zoals te verwachten was, bang van beide tonen De behandelde ratten waren niet meer bang van de toon waaraan ze onder behandeling herinnerd waren. Het weer activeren van de pijnlijke ervaring had in combinatie met de chemische stof de herinnering blijkbaar gewist. Ze waren nog wel bang van de toon die niet was gere-activeerd.

Onderzoek van de ratten bevestigde het idee dat de reconsolidatie van herinneringen gebeurt in de laterale amygdala, een bepaald deel van het brein. Normaal gaat de vorming van een herinnering gepaard met veel neurale activiteit in dit gebiedje. Bij de gedrogeerde ratten nam de activiteit tussen de synapsen van de neuronen er juist af. Volgens de onderzoekers geeft dit aan dat de nare herinnering daadwerkelijk wordt gewist.

Volgens neurofysiologen kan onderzoek als dit mogelijk ooit een behandeling mogelijk maken van mensen die lijden aan post-traumatisch stress stoornis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden