Emotionele intelligentie kind gemeten

Veel kinderen kunnen wellicht goed overweg met computers en rekenmachines, op sociaal en emotioneel vlak hoeven ze niet altijd even vaardig te zijn....

De zogenaamde EQ-test is bedoeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Hij wordt ontwikkeld door J. Derksen, hoogleraar klinische psychologie en persoonlijkheidsleer aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.

In het onderwijs wordt weinig aandacht besteed aan sociale omgangsvormen en het uiten of juist in bedwang houden van gevoelens. Ook docenten en ouders weten zich soms geen raad met de boosheid of jaloezie van de kinderen.

Derksen: 'Zeker in deze tijd, waarin kinderen met pistolen en messen rondlopen en hun gevoelens niet altijd normaal uiten, is het van belang dat er meer aandacht komt voor de ontwikkeling van emotionele en sociale vaardigheden.'

De test gaat uit van het zogenoemde zelfbeoordelingsprincipe. De kinderen krijgen zestig stellingen voorgelegd, waarbij ze moeten aangeven of die op hen van toepassing zijn of niet. Voorbeelden zijn: 'ik kan rustig blijven als ik overstuur ben', 'ik hoop er het beste van', 'ik heb goede gedachten over iedereen' en 'ik glimlach graag'.

Uiteindelijk geeft de test uitslag over intra- en interpersoonlijke vaardigheden van het kind (wat voelt het kind, begrijpt het zijn gevoelens, heeft het oog voor anderen).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.