Klopt dit wel?Partydrugs

Elk weekend slikken ruim één miljoen mensen partydrugpillen – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: elk weekend slikken meer dan een miljoen mensen partydrugpillen.

null Beeld

Van wie komt die claim?

Het debat over drugsbeleid heeft meer feiten en minder emoties nodig, stelde Groenlinks-lijstrekker Paul Rosenmöller in het WNL Op Zondag-debat voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Om de daad bij zijn woord te voegen, noemde hij meteen een cijfer: elk weekend nemen volgens Rosenmöller ‘wel een miljoen mensen een pilletje’ als partydrug. Dat zijn nogal wat gebruikers.

Klopt het?

We nemen aan dat Rosenmöller met ‘pilletje’ op ecstacy doelde, oftewel xtc. Dat is de enige veelgebruikte drug die in pilvorm rondgaat. De rest – denk aan speed of coke – komt in poeders of vloeistoffen.

Maar al is xtc de meest populaire partydrug in Nederland, bij lange na niet één miljoen mensen zullen het per weekend het slikken, weet expert uitgaansdrugs Ferry Goossens van het Trimbos-instituut. ‘Ik vermoed dat Rosenmöller twee cijfers verwart’, zegt hij. Volgens Trimbos’ Nationale Drug Monitor 2018 geeft een miljoen Nederlanders toe ooit ecstacy te hebben geslikt, maar ‘ooit’ is altijd meer dan een gemiddeld weekend. Uit vragenlijstenonderzoek van Trimbos blijkt dat het aantal Nederlandse xtc-slikkers per maand op ongeveer 100 duizend ligt. ‘Dat zijn er dus eerder 25 duizend per weekend’, zegt Goossens.

Natuurlijk is dat slechts een schatting, voegt Goossens toe. Maar zelfs al zouden er meer ecstacygebruikers zijn dan Trimbos vindt – wat goed kan, omdat niet iedereen eerlijk antwoordt op vragenlijsten en de talloze drugstoeristen niets is gevraagd – dan nog ligt het cijfer veertig keer lager dan een miljoen. ‘Dan zouden we ergens nog 975 duizend gebruikers moeten zien te vinden’, aldus Goossens.

Andere metingen van ecstacygebruik zijn er ook. Pilslikkers plassen vroeg of laat de afbraakproducten van hun xtc-tabletten uit, zo het riool in. Het Nederlandse wateronderzoeksinstituut KWR vindt die weer terug. Op verzoek van deze krant berekent het onderzoeksteam daar het totale xtc-gebruik voor heel Nederland: ongeveer 250 duizend pillen per weekend.

Kleine kanttekening: ecstacygebruikers nemen vaak meer dan één tablet per weekend of avond, dus het aantal gebruikers zal iets lager liggen. Hoe dan ook eindigt de berekening op hoogstens een kwart van wat Rosenmöller beweerde. Meer zeker niet, benadrukt KWR-onderzoeker Erik Emke. Want hoewel het rioolonderzoek volgens hem een realistisch xtc-gebruiksbeeld geeft van metingen bij drie grote steden en twintig kleinere gemeenten, wil Emke bij de schatting voor heel Nederland een kleine slag om de arm houden.

Eindoordeel

Nee, in het weekend slikken niet één miljoen mensen ecstacy. De best beschikbare cijfers wijzen op veertig tot vier keer minder gebruikers.

null Beeld
Beeld

Nederland, drugsland? Daar lijkt het wel op. Niet alleen poederen we zélf graag de neuzen tijdens een feestje, ook het buitenland maakt gretig gebruik van onze drugshandel. Vorig jaar alleen al werden er 972 miljoen xtc-pillen geproduceerd. Tel daar nog eens 614 miljoen gram speed bij op, en we zitten aan een omzet van 19 miljard (!) euro. Daar moet een strak netwerk achter zitten, zou je denken. Maar is dat ook zo?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden