Elektronische pleister meet gezondheid op basis van zweet
Jezelf in het zweet werken wordt ook om andere redenen goed voor de gezondheid. Dat is te danken aan een nieuw type pleister dat onder meer hoeveelheden glucose en melkzuur in, en de zuurgraad van transpiratievocht meet. Pleisters als deze maken periodiek bloedonderzoek mogelijk overbodig, aldus de onderzoekers.
Zweet bevat stoffen die iets kunnen zeggen over de gezondheid van de drager. Door transpiratievocht op te vangen en dit via kleine kanaaltjes langs chemische bakentjes te laten vloeien, zullen deze meer of minder verkleuren als ze in contact komen met bepaalde stoffen. Denk aan thuiszwangerschapstests. Met een smartphone-app wordt de mate van verkleuring geanalyseerd, en krijgt de drager betrouwbare informatie over zijn algehele gezondheid en de vochtbalans in het lichaam, aldus de studie, die gisteren is gepubliceerd in Science Translational Medicine.
Dit 'lab op de huid', zoals de onderzoekers hun pleisters noemen, is flexibel en bestand tegen buiging en druk, is comfortabel voor de huid, goedkoop (1 tot 2 euro per stuk) en kan volgens hen na gebruik worden weggegooid zonder milieuschade.
Toepassingen als deze bestaan al langer, maar maken vaak gebruik van ingebedde elektronica. Die is kwetsbaarder voor bewegingen en zou minder betrouwbare resultaten geven dan chemische markers. De nu gepresenteerde pleister bevat nauwelijks elektronica; er zit alleen een zogenoemde NFC-chip in die de app automatisch kan activeren en basale data als lichaamstemperatuur doorgeeft.
De analyse van de resultaten van het 'huidlab' wordt gedaan met een smartphone, waarvan de camera zich bij elke opname ijkt met behulp van kleurmarkeringen op de pleister. Door te kalibreren kan de software automatisch corrigeren voor kleurfouten. Door de kleurcoderingen op de pleister te vergelijken met de kleurinformatie in de app, kunnen betrouwbare metingen worden gedaan, aldus de onderzoekers.
De wetenschappers voorzien toepassingen op het gebied van fitness, sport en wellness en in de gezondheidszorg. 'De chemische samenstelling van zweet lijkt in veel opzichten op die van bloed', zegt John Rogers, hoogleraar materiaalkunde aan Northwestern University in Chicago, en mede-auteur van de studie. Toepassingen kunnen worden uitgebreid zodra er meer markers worden ontwikkeld.
'Het voordeel van dit type pleisters is dat ze op non-invasieve wijze (zonder het lichaam binnen te dringen, red.) chemische analyses kunnen doen die anders lastig te realiseren zijn', zegt Nanshu Lu. Zij werkt aan de universiteit van Texas aan vergelijkbare pleisters op basis van elektronische sensoren en is niet bij deze studie betrokken. De onderzoekster ziet ook nadelen: 'Er zijn zorgen over de nauwkeurigheid omdat de hoeveelheid zweet varieert en lastig is te controleren.' Ook is de periode beperkt waarin dit soort pleisters werkzaam zijn, omdat de zweetkanaaltjes snel gevuld raken, aldus Lu.
Zij denkt niet dat pleisters regulier bloedonderzoek volledig kunnen vervangen, omdat niet alle moleculen in het bloed ook in transpiratievocht zitten. 'Maar dit soort biomarkers hebben hun eigen unieke voordelen.'
De medische industrie en bedrijven in de sportieve sector zijn al overtuigd van het nut, aldus Rogers. 'We werken al samen met grote sportdrankproducenten, de cosmetische industrie en het leger. Voor gezondheidstoepassingen werken we met een producent van biomedische apparatuur.'