Elektriciteit opwekken uit planten: het kan

Kamerplanten blijken over onverwachte krachten te beschikken. Het Wageningse bedrijf Plant-e presenteerde vanmiddag een plant die een draaiende speelgoedwereldbol aandrijft. De stroomkabels uit de draaiende aardbol lopen rechtstreeks de plantenbak in, waar via elektroden energie wordt afgetapt uit de bodem.

Tonie Mudde
Milieutechnologe Marjolein Helder. Beeld
Milieutechnologe Marjolein Helder.

Het product, de Plant-e Planet, is vanaf december verkrijgbaar voor 59 euro. Niet eerder was er een elektrisch apparaat te koop dat zijn stroom rechtstreeks uit planten haalt.

Micro-organismen - die van nature rondom plantenwortels leven - vuren protonen en elektronen af als afvalproduct. Twee elektroden in de bodem vangen de geladen deeltjes af en genereren zo elektriciteit. De plant zelf heeft daar geen last van, die groeit ongestoord verder.

'Ik hoop dat deze technologie mensen aan het denken zet', zegt milieutechnologe Marjolein Helder, de 29-jarige directeur van Plant-e. 'Er zijn zoveel mogelijkheden om duurzaam stroom op te wekken. Je kunt elektriciteit dus zelfs van groeiende planten aftappen.'

Dat haar eigen product, de Plant-e Planet, een gadget is en daardoor per definitie niet duurzaam, wil Helder wel toegeven. 'Maar we hebben de opbrengst van dit product nodig om écht duurzame toepassingen te kunnen maken. Denk aan groene daken die behalve wateropvang en isolatie ook stroom leveren.'

Elektriciteit opwekken uit planten, stoeptegels, oren en neuzen. Lees alles over creatieve energie in het wetenschapskatern van De Volkskrant van a.s. zaterdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden