Eindeloos muziek streamen kan nóg goedkoper
Een tientje: dat is het standaardtarief bij Spotify, Apple, Google en Deezer voor een maand eindeloos muziek beluisteren zonder reclame. Aan die prijs wordt gemorreld. Tot verdriet van de muzikanten.
Het kost al geen drol. Wie toegang wil hebben tot meer muziek dan een normaal mens in een heel leven kan beluisteren, en dan ook nog eens zonder hinderlijke reclame, is bij Apple een tientje kwijt. Maar het kan goedkoper. Als het gerucht klopt, en bij Apple is dat vaak het geval, gaat de consument nog minder betalen voor de muziekdienst van het bedrijf.
Het onlinevakblad Digital Music News meldde afgelopen week dat het elektronicabedrijf nog dit jaar de tarieven voor Apple Music met 20 procent wil verlagen, naar 7,99 euro per maand voor een individueel abonnement en voor gezinnen (maximaal zes leden) 12,99 euro.
9,99 euro voor een maand onbegrensd grasduinen in catalogi met 30 tot 40 miljoen songs is de norm sinds 2006, toen het Zweedse bedrijf Spotify begon te pionieren in streaming muziek, waarbij de luisteraars liedjes niet downloaden, maar via internet afspelen en beluisteren.
Alle grote muziekdiensten - Spotify, Apple Music, Amazon, Google Play Music, Deezer, Microsoft Groove en Tidal - hanteren dat tarief voor hun advertentievrije abonnementen. Zo'n 68 miljoen mensen wereldwijd betaalden dat tientje vorig jaar, volgens cijfers van IFPI, een internationale club van grote platenmaatschappijen. 30 miljoen deden dat via Spotify. Het afgelopen half jaar zijn daar tien miljoen klanten bijgekomen, naast 60 miljoen die reclame op de koop toe nemen.
Als de prijs van vier biertjes in de kroeg al niks lijkt voor een onmetelijk buffet aan muziek, dan is 4 dollar (3,65 euro) helemaal te geef. Toch kunnen Amerikaanse klanten van de websuper Amazon hun audiofiele behoeften voor dat bedrag bevredigen.
MeLoveRadio
Iedere radioluisteraar kent het. Je hoort iets op de radio, maar de dj noemt titel en artiest niet en je bent te laat met je smartphone om Shazam (de songherkenningsapp) in te schakelen. MeLoveRadio.com biedt een oplossing. Met een klik op de knop kun je het nummer in een afspeellijst vastleggen, of op Spotify of YouTube afspelen en daar aan je favorieten toevoegen. Voorwaarde is wel dat je op je computer (Windows en Mac) naar een radiostation luistert. Het aanbod van MeLoveRadio beslaat nu nog alleen Nederlandse zenders. Wat mogelijk roet in het eten kan gooien voor MeLoveRadio zijn licenties. Diensten als Spotify hebben moeite met dit 'hergebruik'. De auteursrechtenorganisatie SENA vindt dat internetdiensten die linken naar muziek elders daarvoor moeten betalen.
De vereisten zijn wel dat ze een Prime-abonnement nemen en een Echo kopen, een digitale assistent in de vorm van een luidsprekerachtig kastje dat Amazon voor zo'n 165 euro aanbiedt. Met Echo kun je met gesproken commando's het weerbericht opvragen, de verwarming lager zetten of Another Day In Paradise laten afspelen, de armoedesong van Phil Collins uit 1989. Echo haalt zijn kennis van het internet.
Zonder Echo vraagt Amazon 8 dollar aan Prime-klanten voor zijn Music Unlimited.
Voor Nederlandse klanten van Amazon is de goedkoopste muziekdienst nog niet weggelegd. De Echo wordt nog niet in Nederland geleverd, al zijn er wegen om Amazons grenscontrole te omzeilen. Nederlanders kunnen zich al wel abonneren op de Prime-service, voor 49 euro per jaar. Daarmee krijgen ze korting op de verzendkosten van bestellingen, online-opslagruimte voor foto's, toegang tot een film- en tv-dienst à la Netflix, maar de muziekservice blijft buiten bereik. Die is er voorlopig alleen voor Amerikanen, Britten, Duitsers en Oostenrijkers.
En het kan nog goedkoper. KPN biedt al een poosje gratis toegang tot Spotify Premium aan klanten die vast internet, vaste telefoon en interactieve televisie afnemen.
Al met al lijkt het 'muziektientje' zijn langste tijd te hebben gehad. Al was het maar, omdat nog veel consumenten 9,99 euro te duur vinden. Dat bleek vorige maand in een enquête in Groot-Brittannië onder consumenten die nog geen betaald abonnement hebben op een muziekdienst. De peiling wees ook uit dat de helft van de muziekfans die wel betalen voor Spotify of Google Play Mysuc in dezelfde steekproef laat weten nooit meer een cd te kopen.
De grote vraag is nu wie de rekening betaalt van deze wedloop om de bodemprijs. Verlaagt Apple het tarief, waardoorde winstmarge kleiner wordt of gaat het bedrijf ervan uit dat uitvoerende artiesten, tekstdichters en componisten straks met minder genoegen nemen?
Popped Music
Als je in een bepaalde stemming bent, wil je passende muziek horen. Popped Music, voor iPhones, speelt daarop in. De app brengt muziek die niet afleidt als je geconcentreerd aan het werken bent (Focus) of die je niet stoort als je zit te chillen (Relax). Vind je een nummer niet bij een stemming horen, dan kun je die 'wegstemmen'. De app past dan de selectie aan. De titel en uitvoerende artiest krijg je dan niet te zien. Die informatie is wel zichtbaar als je een song 'liket'. Je kunt er niet zelf een favorietenlijst aanleggen. Het onderscheid tussen stemmingen lijkt arbitrair. Wat is het verschil tussen Feel Good en Relax en Party en Energy? De keuze bij andere muziekdiensten is groter. Popped Music is de eerste maand gratis en kost dan 4,99 euro per maand.
Muzikanten protesteren al jaren dat ze niks verdienen aan werk dat miljoenen keren wordt aangeklikt op diensten als Spotify.
De Amerikaanse songwriter Kevin Kadish bijvoorbeeld klaagde vorig jaar dat hij aan de 178 miljoen keer dat zijn All About That Bass werd beluisterd slechts 5.679 dollar (5.138 euro) had overgehouden.
Dat is 0,0029 eurocent per stream. Zo te zien is de zon niet de enige die voor niks opkomt.