Eindelijk stofzuigen zonder snoer

Als auto's op accu's kunnen rijden, waarom kunnen we dan nog steeds niet stofzuigen zonder snoertje? LG doet er iets aan. Het weegt alleen wel wat.

Een van de grootste ergernissen van de schoonmakende mens zou een te kort snoer van de stofzuiger zijn. Dus maakten fabrikanten langere snoeren. Daarna stuitten we op ergernis nummer twee: dat het automatische oprolmechanisme van het snoer steevast na drie weken de geest geeft, waardoor het lekker lange snoer na gedane arbeid altijd om het apparaat gewikkeld moet worden.

Kan dat niet beter?

Als de mens een auto op een accu kan laten rijden, zou hij toch ook in staat moeten zijn datzelfde kunstje te flikken met een stofzuiger. De opmars van de stofzuiger op accu's verloopt echter bijzonder traag. De belangrijkste reden is de prijs. Een accu is duur, en aangezien de gemiddelde verkoopprijs van een stofzuiger op een vergelijkingssite als bestekoop.nl 180 euro schijnt te zijn, kom je daarmee niet ver.

LG heeft een poging gewaagd en brengt sinds kort een serie snoerloze accuzuigers. Ze hebben naar eigen zeggen 'de eerste snoerloze sledezuiger' ter wereld gemaakt. Dat is niet helemaal waar: bijvoorbeeld Makita heeft er ook een, al zijn de prestaties daarvan een stuk minder. Want de LG is een stofzuiger zoals iedereen die heeft, maar dan met een flinke 80 volt accu. Denk hierbij niet aan de kruimeldief van weleer, die er na drie minuten hamsterzuigkracht de brui aan geeft. Dit is, zegt LG, een echte stofzuiger, waarmee je veertig minuten aan de slag kunt.

Dankzij allerlei 'innovatieve' technieken zegt LG dat zijn stofzuiger 9 procent beter is dan een conventionele stofzuiger van 2.000 watt. Dat is een lastig te controleren claim, want wat is precies 9 procent beter? Bovendien mogen stofzuigers met zo veel vermogen in Europa niet meer worden gemaakt. Wat ze vermoedelijk bedoelen, is dat deze CordZero kennelijk net zo goed is als het besnoerde bakbeest van weleer.

En?

Ze hebben gelijk. De LG CordZero zuigt hard en lang en is daarmee een bruikbare vervanging van de snoerzuiger. Fier zijn ze bij LG op het feit dat hij vanzelf met je meeloopt. Trek aan de slang en hij schuift een metertje op, dankzij motoren in de wielen. Helaas is deze RoboSense niet goed uitgevoerd, want geregeld loopt de zuiger je voorbij, om hinderlijk in de weg te gaan staan; rijdt hij als een hitsige hond tegen je been op, of blijft hij achter een tafelpoot honkebonken. Doordat hij alleen vooruit kan, is het extra lastig hem weer op zijn plek terug te dirigeren. Goed idee, matig uitgevoerd. En de functie kan niet worden uitgeschakeld. Het apparaat kan ook zonder RoboSense worden gekocht. Meteen doen, is ook nog eens goedkoper.

Tweede nadeel: door de enorme accu is hij met acht kilogram nogal zwaar. Hierdoor laat de CordZero zich lastig de trap op tillen. Het apparaat is daardoor meer geschikt voor appartementen dan voor eengezinswoningen. Aardig is wel weer de 'compressortechnologie'. Dat is een klepje in de stofbak, dat ronddraait en het verzamelde stof samenperst. Daardoor hoeft de bak minder vaak te worden geleegd. Het geluidsniveau is prettig laag.

Beeld Getty Images

Nog meer accuzuigers

Natuurlijk is LG niet de enige die met snoerloze stofzuigers op de markt komt. Zo zijn er diverse robotzuigers die op accu's zelfstandig de vloer schoon maken. Roomba is daarvan de bekendste, en voor zo ver onze kennis reikt ook de beste. Daarnaast zijn er diverse hand- en steelzuigers op accu's.

Een heel goede, maar kostbare, komt van Dyson. Deze zuiger, met de opmerkelijke naam Dyson V6 Fluffy, kan als kruimeldief en als steelzuiger fungeren. Hij heeft een kleinere accu, waardoor het ding op vol vermogen na een minuut of zeven de geest geeft, waarmee hij zich diskwalificeert als vervanger van de snoerzuiger.

Daarmee is de CordZero het beste alternatief voor iedereen die zich ergert aan te korte snoertjes en gehaspel in het algemeen. Het gemak van LG komt wel met een prijs. En mogelijk met een hernia.

Dyson V6 Fluffy.

Bedzuiger

LG heeft meer in de aanbieding. Naast de robotzuiger die we een tijd geleden hebben getest (prima, maar niet zo goed als de Roomba), is er nu ook een accustofzuiger voor het bed. Jawel. Kennelijk zat de mensheid erop te wachten zijn matras te zuigen. 'Deze snoerloze matrasreiniger helpt gebruikers hun gezondheid te beschermen door huisstofmijt en andere allergenen in bedden en matrassen effectief te verwijderen', meldt LG. Een 'innovatief ingebouwd UV sterilisatiestation' (tevens acculader) ontsmet het apparaat nadien. We stonden thuis even met de ogen te knipperen om zoveel vernuft, al geloven we eerlijk gezegd geen barst van het nut en effect van zo'n apparaat.

Roomba 880.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden