Eindelijk is komeetlander Philae gevonden

Eindelijk is hij terecht: Philae, de kleine lander die in 2014 landde op een komeet en daarna zoek raakte, is teruggevonden. Vorige week vrijdag maakte de camera van moederschip Rosetta die om komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko cirkelt, van dichtbij opnamen waarop medewerkers van ruimtevaartorganisatie ESA de Philae ontdekten.

Bard van de Weijer
Komeetlander Philae in een spelonk, uiterst rechts, gefotografeerd vanaf 2,7 kilometer hoogte. Beeld ESA
Komeetlander Philae in een spelonk, uiterst rechts, gefotografeerd vanaf 2,7 kilometer hoogte.Beeld ESA

Philae ligt zoals verwacht in een spelonk en op zijn kant. Uit de beelden wordt duidelijk waarom communicatie tussen Philae en het moederschip Rosetta zo moeizaam verliep. Enkele dagen na zijn landing, waarbij hij drie keer over de komeet stuiterde en ver verwijderd raakte van de oorspronkelijke landingsplaats, werd het contact verbroken.

Dat kwam doordat de accu's aan boord uitgeput waren geraakt en de zonnepanelen van de lander te weinig zon vingen om ze bij te laden. Dat lukte pas enkele maanden later, toen de komeet dichter bij de zon stond en de temperatuur en de hoeveelheid licht voldoende waren opgelopen om de accu's bij te laden. Philae liet toen enkele keren even van zich horen, om daarna voorgoed het zwijgen ertoe te doen.

Komeetlander Philae gezien door de camera van moederschip Rosetta, op een afstand van 2,7 kilometer. Beeld ap
Komeetlander Philae gezien door de camera van moederschip Rosetta, op een afstand van 2,7 kilometer.Beeld ap

Herenigd

Missieleiders van ESA wisten ongeveer waar de lander moest liggen, maar de exacte locatie was onbekend. Door Rosetta in een lage baan van ruim twee kilometer om komeet 67P te brengen, bleek het mogelijk de lander terug te vinden.

Dat gebeurde precies op tijd, want aan het eind van de maand komt de missie officieel ten einde. Op 30 september zal ESA Rosetta instructies geven een onzachte landing te maken op 67P. Beide ruimteschepen, die eerder samen de reis van aarde naar de komeet samen hebben afgelegd, zullen dan voorgoed op 67P verenigd blijven.

Correctie: in een eerdere versie stond dat een van de poten van Philae leek te ontbreken. Dat is niet het geval. En ook zal Rosetta niet dicht bij Philae landen. De crashlocatie is ongeveer hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden