EHEC, BSE, Mexicaanse Griep, kunnen we ons voedsel nog vertrouwen?

Wat hebben koeien, geiten, schapen, kippen, varkens, komkommer, sla en tomaten gemeen? Ze zijn allemaal verdacht geweest van het overdragen van ernstige infectieziektes. Na BSE, Q-koorts, Vogelgriep, Mexicaanse Griep, en nu weer EHEC rijst de vraag: kunnen we ons voedsel nog vertrouwen?

Bord met eten © Colourbox

De verdachtmaking van bepaald voedsel is niet altijd terecht. Met de kennis van nu hadden de ruimingen van en andere acties tegen varkens niet gehoeven. Mexicaanse griep werd namelijk niet in de eerste plaats aangetroffen bij varkens en waarschijnlijk wordt het virus niet door het eten van vlees overgedragen.

Ook komkommers, sla en tomaten zijn waarschijnlijk de slachtoffers van te vroege conclusies van bezorgde wetenschappers en ambtenaren in de huidige EHEC-crisis. De onderzoekers weten nog steeds niet waar de bacterie vandaan komt, maar op geen enkele groente uit Europa is de ziekmaker aangetroffen.

Toename
Toch constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wel degelijk een toename in voedselgerelateerde infecties. Een voedselinfectie is een infectie die ontstaat door het eten van besmet voedsel. Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis, simpelweg door onvoldoende hygiënische maatregelen. Maar de intensivering van de landbouw en veeteelt en het toenemen van antibioticaresistentie spelen bij die toename ook een rol. Er worden steeds vaker resistente bacteriën aangetroffen bij mensen, dieren en in het milieu. Resistente bacteriën kunnen worden overgedragen van dier op mens.

Voedselinfecties leidt tot een ontsteking van de maag, darmen of van andere organen. De infectie wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Voedselinfecties kunnen ook ongemerkt voorbij gaan. Bij mensen die al ziek zijn, kunnen sommige voedselinfecties complicaties opleveren en zelfs overlijden veroorzaken. Een van de redenen waarom de EHEC-bacterie zo wordt gevreesd, is omdat deze ook fatale gevolgen kan hebben voor gezonde mensen.

Het heeft volgens het RIVM geen zin om specifiek het eten van groenten te ontraden. 'Het is raadzaam om groenten voor consumptie goed te wassen, eventueel te schillen en waar mogelijk te koken of te bakken', aldus een woordvoerder. Ook wordt het wassen van de handen voor het bereiden van voedsel, het koel bewaren van voedsel en het opvolgen van de bewaaradviezen aangeraden. 'Zo wordt de kans op het binnenkrijgen van bacteriën, inclusief bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, geminimaliseerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.