Effectenbeurs weer te laat met claimen eigen website

Met een beetje pech vist de Amsterdamse effectenbeurs (AEX) andermaal achter het net bij het vastleggen van een internet-adres. Bleek enkele maanden geleden bij de rechter dat de beurs geen aanspraak kon maken op de domeinnaam www.beursplein5.nl, nu blijkt de naam www.euronext.nl ook al geclaimd door derden....

Euronext is de naam waaronder de de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel samengaan. Meteen na die aankondiging, medio vorige maand, liet het Zwolse internetbedrijfje Web Beheer Nederland de naam vastleggen. Bij het claimen van internet-adressen geldt het gezegde wie het eerst komt, die het eerst maalt.

C. Nieuwenhuis van Web Beheer Nederland wil er weinig over kwijt. Hij geeft toe de naam niet namens de beurs te hebben geclaimd maar zegt dat het web adres wel 'zal worden overgedragen aan de beurs'. Of en zo ja, hoeveel daarvoor moet worden betaald, wil hij niet zeggen.

'Ze hebben er niets van geleerd', zegt Nieuwenhuis, refererend aan het feit dat anderen met de naam beursplein5.nl aan de haal gingen. De beurs moet genoegen nemen met www.beursplein-5.nl, met een streepje tussen straatnaam en nummer.

Een zegsman van de Amsterdamse beurs zegt evenwel dat de organisatie niet van plan is voor de naam te betalen. 'Web Beheer Nederland heeft de naam Euronext geclaimd nádat wij hem bekend maakten. Het is dus doelbewust gedaan om ons op kosten te jagen. Daar trappen we niet in.'

Volgens de woordvoerder valt het de beurs niet te verwijten dat zij zelf niet meteen de naam heeft vastgelegd bij de Stichting Internet Domeinregistratie. 'We hadden het druk genoeg met de inhoudelijke kant van de fusie.' Het adres www.euronext.com is wel al veilig gesteld, door de beurs in Parijs.

Mocht het tot een rechtszaak komen, dan maakt de beurs een goede kans in het gelijk te worden gesteld. Vorig week kreeg Unilever namen als www.cupasoup.nl terug, die door een ander bedrijf waren ingepikt. Cup a Soup is net als Euronext een geregistreerde merknaam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.