Eerste transplantatie van luchtpijp

Een dertigjarige Colombiaanse vrouw, woonachtig in Spanje, heeft in de universiteitskliniek in Barcelona een stukje luchtpijp geïmplanteerd gekregen. Het zeven centimeter lange implantaat was gebaseerd op de luchtpijp van een 51-jarige vrouw die was overleden aan een hersenbloeding....

Van onze verslaggever en Broer Scholtens

In een Brits laboratorium is de structurele basis van dit implantaat voorzien van een coating gemaakt van stamcelweefsel van de Colombiaanse vrouw. Om afstoting te voorkomen. De operatie is in juni uitgevoerd, de specialisten zijn er deze week mee naar buiten gekomen in een publicatie in The Lancet.

De vrouw is inmiddels weer mobiel, ze kan weer probleemloos trappen lopen. Haar longfunctie is bovendien weer goed, blijkt uit metingen. Medicijnen om de afweer te onderdrukken heeft ze niet nodig.

De Colombiaanse had ernstige ademnood; ze had een door tbc aangetaste luchtpijp en kon niet meer lopen. Als eerste is het omhullend weefsel verwijderd van het stukje donorluchtpijp.

In een Brits laboratorium van de universiteit van Bristol zijn vervolgens kraakbeencellen van de vrouw vermenigvuldigd en uitgegroeid tot een soort coating voor op de buitenkant. De cellen zijn gegroeid uit voorlopers van kraakbeencellen uit het beenmerg van de Colombiaanse vrouw. De kweetechniek die is gehanteerd, komt uit Italië, van de universiteit van Padua.

In juni moest de operatie bijna worden uitgesteld omdat EasyJet het in Engeland gekweekte weefsel niet met een reguliere vlucht wilde vervoeren. Zoals in eerste instantie was afgesproken. Toen het pakje met het gecoate luchtpijpje werd aangeboden, weigerden Easy Jet-medewerkers dit mee te nemen. Ze dachten dat het om gevaarlijk materiaal zou gaan. In allerijl is toen een privévliegtuig gecharterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden