Eerste test met fietspad van zonnepanelen

Fietsen wordt nog milieuvriendelijker. Vandaag gaat het project SolaRoad officieel van start met het eerste fietspad ter wereld dat geplaveid is met zonnepanelen. Fietsers rijden dan letterlijk op zonne-energie, hoewel ze daar zelf weinig profijt van hebben.

Het fietspad met zonnepanelen bij Krommenie. Beeld SolaRoad
Het fietspad met zonnepanelen bij Krommenie.Beeld SolaRoad

SolaRoad is een project van wetenschappelijk onderzoeksinstituut TNO.
De testweg bij Krommenie is honderd meter lang en bestaat uit massieve modules van zonnepanelen ingebed in beton. Elk paneel is afgewerkt met een laag van gehard glas tegen slijtage en om te voorkomen dat de fietsers niet uitglijden.

De zonnecellen op het wegdek vangen het zonlicht op en zetten het om in elektriciteit. Het pad dat er nu ligt kan in een jaar genoeg energie opwekken om één tot twee Nederlandse huishoudens van energie te voorzien. Volgens TNO zouden zonnepanelen op wegen een uitkomst kunnen zijn in het dichtbevolkte Nederland, dat 450 vierkante kilometer aan wegdek telt.

De aanleg van het fietspad dat bestaat uit losse zonnepanelen. Beeld SolaRoad
De aanleg van het fietspad dat bestaat uit losse zonnepanelen.Beeld SolaRoad

De test in Krommenie zal drie jaar duren. De kosten van 3 miljoen euro worden gefinancierd door de provincie Noord-Holland en door Nederlandse bedrijven die wel brood zien in het commercieel uitbaten van deze zonnewegen. Naar verwachting zal het project binnen tien jaar winstgevend zijn.

Het fietspad is al een paar weken in gebruik, maar zal morgen officieel worden geopend door minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Het fietspad is sinds 21 oktober in gebruik. Beeld SolaRoad
Het fietspad is sinds 21 oktober in gebruik.Beeld SolaRoad
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden