Eerste hulp voor gedesillusioneerde AH-moestuiners

Elektronische snufjes bieden de tuinier zonder groene vingers de helpende hand. Handig voor al die gedesillusioneerde AH-moestuiniers.

44 miljoen moestuintjes heeft Albert Heijn dit jaar uitgedeeld. Veel van de moestuinbeginners die driftig foto's van ontluikend groen deelden via de sociale media zijn inmiddels wat stiller geworden. Zaadjes laten kiemen zal de meesten wel gelukt zijn, maar als de jonge plantjes beginnen te groeien vragen ze veel meer aandacht van hun verzorgers.

Als ook bij u de AH moestuintjes zijn verpieterd, kunt u een andere hobby overwegen. Of u roept de hulp in van groene gadgets, die bijspringen als uw groene vingers tekortschieten. Hulp is er in vele gradaties, van een geheugensteuntje om je plant op tijd water te geven tot aan een zelfvoorzienende moestuin.

Als elke plant die u aanraakt binnen een paar dagen overlijdt, dan is een tuin van Click & Grow de oplossing voor u. Deze smart garden is een zelfstandig opererende plantenfabriek die van de eigenaar slechts drie dingen verlangt: klik de plantencartridges in het apparaat, giet het waterreservoir vol en steek de stekker in het stopcontact.

Ingebouwde zonnebank

Vervolgens kunt u gerust een paar weken op vakantie, terwijl thuis de productie van basilicum, tijm en citroenmelisse op gang komt. De plantjes staan onder een ingebouwde zonnebank die ze 16 uur per dag belicht. In een Smart Herb Garden is ruimte voor drie cartridges, die zowel zaadjes bevatten als 'slimme aarde', waarschijnlijk vol meststoffen. De planten krijgen automatisch water toegediend. Het werkt, de kruidenplantjes groeien uitbundig zonder enige bemoeienis van de tuinier. De ledlamp van de smart garden vergt weinig energie, maar geeft nogal ongezellig, hard licht. De kruidenfabriek verhuisde daarom na een paar dagen naar zolder. De buren zullen ongetwijfeld denken dat ik daar nu een wietplantage run.

Het is moeilijk voor te stellen wat je aan deze tuin kunt verprutsen. Het tuinieren verloopt zo zorgeloos dat ik er ook geen voldoening uit haal. Het voelt een beetje als vals spelen, ook al smaakt de geoogste basilicum er niet minder om.

Wie iets meer verantwoordelijkheid aandurft, koopt een DIY Thirsty Plant Kit van het Britse bedrijfje Technology Will Save Us. Deze gadget geeft een red alert als de aarde uitgedroogd is. Je moet dat groene hulpje wel eerst zelf bouwen. Het geknutsel is misschien wel de grootste charme van dit product.

Waar te koop?

1 Smart Herb Garden Click & Grow $ 99,95 (euro 93) clickandgrow.com

2 DIY Thirsty Plant Kit Technology Will Save Us £ 20 (euro 28) techwillsaveus.com

3 Flower Power Parrot euro 49 Te koop bij o.a. gekopgadgets.nl en Dixons

Thirsty Plant Kit

Het kost ongeveer een uur om de sensor te boetseren en het elektronische circuit in elkaar te priegelen, wat aardig lukt zonder soldeerbout. De handleiding vraagt geen natuurkundige voorkennis. Het resultaat ziet er flitsend, maar gammel uit. Waarschijnlijk zal er binnenkort wel ergens een contactje losraken. Gelukkig zijn reserve-onderdelen bijgeleverd en reparatie is niet moeilijk.

Als het rode lichtje begint te knipperen, is het tijd de plant water te geven. Aangezien de verklikker op zonne-energie werkt, gaat hij 's avonds - hoe dorstig uw plant ook is - niet knipperen. Is zo'n sensor betrouwbaarder dan even je vinger in de aarde duwen? Dat niet, maar een DIY Thirsty Plant Kit oogt wel een stuk hipper dan een modderige vinger.

De Thirsty Plant Kit houdt geen rekening met de persoonlijke voorkeuren van de plant in kwestie. Sommige planten houden van natte voeten, andere juist helemaal niet. Voor een advies op maat heeft u een andere gadget nodig: een echte plantenfluisteraar zoals de Flower Power van Parrot. Dit apparaat steek je binnen of buitenshuis bij een plant in de grond. Daar meet het diverse variabelen die voor een plant van belang zijn: de vochtigheid, de temperatuur, en de hoeveelheid zonlicht en meststof. De Flower Power houdt via een vaak haperende bluetoothverbinding contact met je mobiele telefoon of tablet. Het is alsof ik weer een tamagotchi heb om voor te zorgen.

Tuinier dapper verder

Omdat via de bijbehorende app de plant gekozen kan worden uit een database van meer dan zevenduizend planten waarvan de voorkeuren precies bekend zijn, geeft de Flower Power heel gericht advies. Na het ontwaken was vanochtend het eerste bericht dat ik op mijn telefoon ontving er eentje van mijn kamerplant, namelijk dat hij meer licht nodig heeft. Dus ging ik snel mijn bed uit om de gordijnen open te doen.

Alle drie de gadgets zullen helpen om dode planten te voorkomen, maar hoe groen je vingers ook zijn, het vermoorden van planten is helaas vaak onvermijdelijk. Of zoals de Amerikaanse botanicus J. C. Raulston ooit zei: 'If you are not killing plants, you are not really stretching yourself as a gardener.' Laat je dus niet ontmoedigen door dode planten, maar tuinier dapper verder. Met of zonder gadgets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden