Update

Eerste deel onderzoek: Helft publicaties Stapel frauduleus

Na nadere bestudering van een eerste deel van de publicaties van hoogleraar Diederik Stapel blijkt ruim de helft definitief frauduleus. De commissie-Levelt publiceerde vandaag de eerste resultaten van het detailonderzoek naar de fraude.

Diederik Stapel. Beeld Nederlandse Freelancers

De Universiteit van Tilburg laat weten dat resultaten van het onderzoek in tranches naar buiten komen. Uit dit eerste gedeelte, gepubliceerd op een speciale, vandaag gelanceerde website, blijkt dat van de 20 publicaties er 12 door Stapel zijn vervalst en dat een drietal bijdragen aan boeken eveneens frauduleus blijken.

'Voor de betrokkenen bij deze artikelen is het belangrijk om te weten of de publicatie niet klopt en wat er dan fout aan is', aldus een woordvoerder van de Universiteit. De resultaten zijn volgens hem niet verbazingwekkend. 'Dit is een onderbouwing van de eerdere conclusie van de commissie.' In de eerste conclusies na onderzoek van publicaties constateert de commissie vooral fraude door het gebruik van niet-bestaande data, niet-plausibele conclusies en 'hoogst onwaarschijnlijke' resultaten.

Onderzoek
Afgelopen september kwam de fraude van Stapel aan het licht. In totaal worden 130 publicaties en 24 hoofdstukken in boeken minutieus bekeken.

De komende maanden zullen steeds meer resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd. Ook de commissie-Drenth en de commissie-Noort zullen in delen hun bevindingen publiceren. Vermoedelijk komen zij in april met de resultaten van hun onderzoek naar publicaties uit respectievelijk de Amsterdamse en Groningse periode van Stapel. In april komt ook de commissie-Levelt met een nieuwe tranche.

Over een half jaar hopen de commissies hun eindconclusie te kunnen presenteren. Deze eindrapportage zal een compleet overzicht bevatten van alle bevindingen van de drie commissies, inclusief algemene conclusies en aanbevelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.