Eerste blockchaintelefoon ter wereld is 'Zwitserse kluis in broekzak'

Lekker handelen met bitcoins zonder pottekijkers? De maker van de BitVault richt zich op een heel specifieke doelgroep met een zogenoemde blockchaintelefoon. Het is de eerste.

Foto Bitvault

De BitVault is geheel ontworpen met het oog op veiligheid en privacy. Naast de vingerafdruk- en irisscanner en NFC-authenticatie (dezelfde techniek die ook wordt gebruikt voor bijvoorbeeld contactloos betalen) genereert het toestel dynamische encryptiesleutels. Bovendien bevat de BitVault een verwijderbare beveiligingssleutel. Als deze uit de telefoon wordt gehaald, kan niemand meer bij de gegevens die erop staan, zo beloven de makers. Het toestel werd in Nederland gepresenteerd op een evenement dat werd georganiseerd door de Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG).

Alles versleuteld

Het toestel gebruikt niet alleen blockchaintechnologie voor al deze extra sloten op de deur, maar ook voor de communicatie. Berichten worden bijvoorbeeld automatisch versleuteld, net als documenten, foto's en video's op het toestel. Versleuteld (video-)bellen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden, iets wat overigens ook met bijvoorbeeld WhatsApp kan. Het verschil met deze dienst is dat de metadata (zoals het tijdstip van bellen) niet ergens centraal worden opgeslagen. Hier komt blockchain om de hoek kijken, de techniek die ook voor de bitcoin wordt gebruikt en waarbij er geen centrale instantie is bij wie het vertrouwen wordt neergelegd.

Details over die versleuteling en de achterliggende techniek zijn nog niet helder, maar Jan van Alphen, voorzitter van de BTG, toont zich in een verklaring in zijn nopjes met de telefoon: 'Het is voor de markt een uitermate goede ontwikkeling dat blockchain-technologie gebruikt wordt voor het veilig uitwisselen van data en de beveiliging van spraak.'

Niet de enige

Het is duidelijk: BitVault richt zich niet op de doorsneegebruiker. Dat wordt nog eens extra duidelijk met de grote aandacht voor de bitcoin. De telefoon bevat namelijk standaard vijf bitcoin-portemonnees en een zogenoemde Bitcoin Vault voor nog meer veiligheid. Omdat de bitcoins op de telefoon zelf worden opgeslagen en niet bij een webdienst, zijn ze vele malen veiliger, belooft de fabrikant.

Voor het overige is de BitVault redelijk standaard voor een toestel van deze prijs: een 5,5-inch scherm, twee camera's met 13 respectievelijk 8 megapixels, 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslag. De telefoon kost 999 euro, maar de fabrikant claimt dat hij momenteel al is uitverkocht. De tweede lichting komt pas in maart 2018 beschikbaar. Overigens is BitVault niet de enige fabrikant die blockchain-telefoons gaat maken. Ook Sirin Labs heeft al zo'n telefoon aangekondigd: de Finney. Deze moet binnenkort op de markt komen. Een eerdere superveilige telefoon van Sirin kostte nog de lieve som van 14 duizend dollar, maar was niet op blockchain gebaseerd.

Meer over