Eerste baby van drie ouders geboren

Voor het eerst is een baby geboren uit twee eicellen. Abrahim Hassan heeft dna van drie ouders: twee moeders en een vader. Het jongetje kwam vijf maanden geleden gezond ter wereld in een ziekenhuis in New York. De geboorte werd dinsdag bekendgemaakt door wetenschapstijdschrift New Scientist.

Maarten Keulemans en Ellen de Visser
Verpleegkundige John Zhang houdt de pasgeboren baby vast. Beeld New Scientist
Verpleegkundige John Zhang houdt de pasgeboren baby vast.Beeld New Scientist

De drie-ouder techniek was nodig omdat de moeder van Abrahim een erfelijke ziekte heeft waardoor ze geen gezonde kinderen kan krijgen. Ze kreeg vier miskramen en beviel van twee ernstig gehandicapte kinderen, die op jonge leeftijd overleden. Door de eicel van de moeder te mengen met een extra eicel van een donor, wordt de ziekte nu uitgeschakeld.

De techniek waarmee de baby is verwekt is alleen nog maar toegestaan in Groot-Brittannië. De ouders, afkomstig uit Jordanië, zochten de hulp van artsen in New York. Die weken vervolgens uit naar Mexico om de techniek toe te passen. In dat land, zegt vruchtbaarheidsarts John Zhang in New Scientist, 'zijn geen regels'.

Tekst gaat door onder graphic.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

'Fantastisch nieuws', reageert Sjoerd Repping, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het AMC. 'Deze methode kan ernstige erfelijke ziektes voorkomen.' Het gaat daarbij om zeer zeldzame aandoeningen die in Nederland bij een paar patiënten per jaar voorkomen, zegt hij.

De moeder van Abrahim heeft een dna-afwijking in haar mitochondriën, kleine energiefabriekjes die los rond drijven in de cel. Om toch kinderen te kunnen krijgen, doneerde een tweede vrouw haar eicel met gezonde mitochondriën. Laboranten transplanteerden vervolgens de kern uit de eicel van de moeder naar de donor-eicel. De gemengde eicel werd vervolgens bevrucht en bij de moeder ingebracht.

Mitochondriën bevatten slechts een honderdste procent van het erfelijk materiaal, benadrukt Repping. 'Het kind gaat niet op alle drie de ouders lijken', zegt hij. 'Verreweg het grootste deel van het dna is afkomstig van de moeder. Er wordt ook geen dna aangepast.' De volgende stap is aantonen dat de techniek echt veilig is, vindt Repping.

Op een congres over nieuwe gentechnieken wees medisch-ethica Annelien Bredenoord (UMC Utrecht) er vorig jaar al op dat de eiceldonatie echter wel degelijk een stap op nieuw terrein is. 'Kennelijk beschouwen we het mitochondriale dna als minder essentieel voor onze identiteit dan het kern-dna. Terwijl het principe hetzelfde is: een ingreep in de genetica, die het nageslacht verandert.'

In de jaren negentig zijn al tientallen kinderen geboren uit drie ouders, met een andere techniek. Daarbij gaf men eicellen van vrouwen die moeite hadden met zwanger worden een injectie met donor-mitochondriën. 'De gedachte was: misschien worden ze dan alsnog zwanger', vertelt Repping. 'Maar die techniek is snel verlaten. Er is nooit aangetoond dat het iets uitmaakte.'

De nieuwe drie-oudertechniek werd vorig jaar goedgekeurd door het Britse Lagerhuis, na verwoed ethisch debat. Bij de Britse variant worden echter bevruchte eitjes vernietigd, iets waar de ouders van Abrahim om geloofsredenen op tegen zijn. Details over de behandeling onthult Zhang volgende maand op een artsencongres in de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden