Eenderde Europeanen heeft hersenziekte

Ruim eenderde van de Europeanen, bijna 165 miljoen mensen, lijdt aan een of meer psychische stoornissen. Depressie is hiervan de grootste ziekmaker. Driekwart van de mensen met een stoornis wordt daarvoor niet behandeld. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek naar het voorkomen van hersenziekten van het European College of Neuropsychopharmacology (ECNP).

Beeld anp

In het onderzoek is gebruikgemaakt van gegevens uit de 27 EU-landen plus Zwitserland, IJsland en Noorwegen. Er is gekeken naar een breed scala aan hersenziekten, variërend van angst, depressie en verslaving tot zwakbegaafdheid en dementie. Angststoornissen zijn met 14 procent de meest voorkomende stoornis, gevolgd door stemmingsstoornissen (7,8 procent). Dit betekent dat respectievelijk ruim 69 miljoen en ruim 30 miljoen Europeanen hieraan lijden.

Het totale percentage mensen met een hersenziekte is gestegen van 27,4 procent in 2005 naar 38,2 procent nu. Daar zijn drie redenen voor. Sinds 2005 zijn er EU-lidstaten bij gekomen, in het nieuwe onderzoek zijn ook stoornissen bij ouderen en kinderen meegeteld, en er zijn veertien stoornissen toegevoegd: onder meer posttraumatische stressstoornis, ADHD, antisociale gedragsstoornis, zwakbegaafdheid en dementie.

De behandeling van mensen met psychische stoornissen is sinds 2005 niet verbeterd. Voor een deel is dat te wijten aan het feit dat psychische stoornissen niet goed worden onderkend en niet serieus genomen, aldus de onderzoekers in hun rapport.

Ze stellen dat impact en reikwijdte van psychische stoornissen schromelijk worden onderschat, zowel door veel zorgverleners als het grote publiek. Maar een kwart van de mensen met psychische stoornissen krijgt hulp. Niet meer dan 10 procent krijgt een adequate behandeling in de vorm van psychotherapie of medicatie. Daar komt bij dat behandelingen vaak niet optimaal zijn, en dat er te weinig preventieve interventies zijn, aldus de onderzoekers.

Daarnaast worden psychische ziekten vaak geïsoleerd behandeld, terwijl een integrale aanpak beter aansluit bij de manier waarop ze zich ontwikkelen: de basis voor het ontstaan van veel hersenziekten wordt gelegd in de kindertijd. Door bovendien alleen de ernstigste gevallen te behandelen, zoals nu het geval is, wordt het paard achter de wagen gespannen. Vroege opsporing en snelle behandeling kunnen juist voorkomen dat beginnende hersenziekten zich verder ontwikkelen en chronisch worden, aldus de ECNP.

Zwakbegaafdheid komt vaker voor in landen met een laag- en middeninkomen dan in rijke landen. Alcoholmisbruik manifesteert zich het sterkst bij mannen in Oost-Europa. West-Europese landen kennen een hogere ziektelast door drugsmisbruik. Dementie komt in Oost-Europa juist minder voor dan in West-Europa - vanwege de hogere levensverwachting van de mensen hier. Op dit moment lijden ruim 6 miljoen Europeanen aan dementie. Bij mannen zijn achtereenvolgens alcoholmisbruik en depressie het grootste probleem; bij vrouwen staat depressie bovenaan, gevolgd door dementie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden