ColumnCtrl-alt-delete

Een website met spectaculaire ruimtefoto en de crowdfunding kan beginnen

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: raketten wegslingeren.

null Beeld

Een Amerikaanse start-up ontving deze maand veertig miljoen dollar voor een wild plan. Dat bestaat eruit raketten met een slinger de ruimte in te schieten. Het concept: bind een raket aan een stevig touw, slinger haar in de rondte tot een snelheid van achtduizend kilometer per uur en laat los, waarop de raket zo het zwerk in zwiept.

Super goed idee.

Na de ruimtelift, door laserstralen aangedreven heelalzeilen en de fotonenmotor, hebben we nu dus de kosmosknaller. Bedenker SpinLaunch wil nog niet zeggen hoe het werkt. De website van de start-up bestaat uit een foto van Moeder Aarde, gezien vanuit de ruimte, en een logo. De enige link op de homepage, een login, leidt nergens naartoe. Die veertig miljoen is makkelijk verdiend.

Spinlaunch vertelde Bloomberg dat het een werkend prototype heeft, maar weigerde details te geven of de raketwerper te tonen. Ik kan Bloomberg overigens ook vertellen dat ik een werkend prototype heb, gemaakt door zoon Dieks van 10 met elastiekjes van de Action. Spinlaunch zegt in 2022 de eerste ruimtebal in een baan om de aarde te willen knallen. Een ambitie die wij delen.

Iedereen die een kassabonnetje van de Dirk kan nalopen, kan bedenken dat het rondslingeren van een raket in een reuzenmitella met achtduizend kilometer per uur niet goed zal aflopen voor de raket of de lading. Denk even aan de miljardenkostende James Webb ruimtetelescoop waar de schroefjes al vanaf vallen nog voor hij is gelanceerd.

Aan de andere kant: iedereen dacht tien jaar geleden dat het rechtstandig laten terugkeren van een eerste rakettrap ook ruimtefictie was. Voor SpaceX is het inmiddels bijna wekelijkse routine.

Het idee is lang niet gek. Er zitten grote voordelen aan het wegslingeren van raketten. Het eerste is dat je veel minder brandstof hoeft mee te nemen. Ongeveer 95 procent van het gewicht van een vertrekkende raket is brandstof. Als je dat niet hoeft mee te zeulen, bespaar je ongelooflijke hoeveelheden energie en geld. Ten tweede biedt het de mogelijkheid de ruimtevaart grotendeels te elektrificeren, met op termijn grote voordelen voor klimaat en milieu.

Tot de investeerders in Spinlaunch behoren Alphabet (Google) en Airbus. Niet per se goedgelovige types. Mitellalanceringen hoeven volgens Spinlaunch niet meer dan een half miljoen euro te kosten; ongeveer honderd keer minder dan wat een beetje raketvlucht nu doet. Mocht het werken, dan is de investering in één lancering terugverdiend. Een gokje dat Google en Airbus wel kunnen wagen.

Dieks en ik zijn onze plannen inmiddels aan het upscalen en knutselen aan een website met een spectaculaire ruimtefoto. De crowdfund begint volgende week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden