Klopt dit welEnergieverbruik

Een uurtje video kijken op een smartphone kost evenveel energie als twee koelkasten – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: ‘Een uurtje video kijken kost evenveel energie als twee nieuwe koelkasten.’

Enith Vlooswijk
Scholieren spijbelen tijdens schooltijd voor een beter klimaat. Beeld Els Zweerink
Scholieren spijbelen tijdens schooltijd voor een beter klimaat.Beeld Els Zweerink

Door hun westerse levenswijze zijn jonge klimaatspijbelaars onderdeel van het probleem waartegen ze protesteren, betoogde NRC-columnist Louise Fresco en collegevoorzitter van Wageningen University & Research onlangs. Ter illustratie schreef ze: ‘Een uurtje video kijken kost evenveel energie als twee nieuwe koelkasten.’

Klopt het?

Haar bron, mailt Fresco, betreft een verwijzing in een dossier dat ze op dat moment niet kan raadplegen – ze is op reis. Ze schrijft bovendien dat het haar eigenlijk niet ging om filmpjes kijken, maar om een uur lang videomateriaal downloaden. Deze check gaat echter over wat Fresco schreef, niet over wat ze achteraf bedoelde.

De verwijzing heeft vermoedelijk betrekking op een Amerikaans document uit 2014. Het is geschreven met geld van de Amerikaanse kolenindustrie en de kerngedachte is dat digitale systemen wereldwijd erg veel elektriciteit opslokken. Het document bevat ook de vergelijking tussen filmpjes kijken en twee werkende koelkasten. De auteur gaat uit van koelkasten die jaarlijks 350 tot 700 kWh verbruiken. Een gemiddelde koelkast verbruikt tegenwoordig echter zo’n 263 kWh per jaar, oftewel 0,03 kWh per uur. Bij een koelkast met A-label is dat 0,02 kWh.

Het elektriciteitsverbruik bij het streamen van filmpjes is lastiger te berekenen. De sporadische verwijzingen in het genoemde rapport zijn verouderd. Het apparaat waarop de film speelt, drukt een zwaar stempel op het totale energieverbruik.

Tijdens een uurtje YouTube-filmpjes vertonen verbruikt een smartphone ongeveer 0,0012 kWh, zo concludeerden Engelse onderzoekers onlangs. Ze onderzochten een Samsung Galaxy Edge; andere smartphones kunnen net wat meer of minder verbruiken. Kijk je de film echter op een smart-tv, dan kost dat al snel 0,1 kWh, evenveel als vijf zuinige koelkasten. De gemiddelde modem (0,005 kWh) en de Wifi-toegangspoort (0,01 kWh) tikken weer minder aan.

Voor gegevens over het energieverbruik aan het begin van de dataketen zijn we afhankelijk van bedrijven als Netflix en Google (de eigenaar van YouTube). Volgens Netflix verbruikte het bedrijf in 2016 40 duizend MWh om alle films het internet op te slingeren. Datacenters van cloud providers als Amazon en allerlei internet service providers zouden samen een geschatte 100 duizend MWh hebben opgeslokt.

Gezien het totale aantal gestreamde uren dat jaar, ongeveer 45 miljard uur, gaat het dan om 0,003 kWh voor een uurtje streamen. Over YouTube zijn deze getallen niet bekend. Als die vergelijkbaar zijn, zou een uur lang filmpjes kijken op een smartphone leiden tot een energieverbruik van 0,0192 kWh – minder dan één zuinige koelkast verbruikt.

Deze getallen zijn echter gebaseerd op allerlei onzekere aannamen, zegt Han Slootweg, hoogleraar smart grids van de TU/e. Reden genoeg om ze met een flinke korrel zout te nemen. Dat beaamt ook Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association: ‘Wat betreft de eisen en realiteit voor efficiency is er een wereld van verschil tussen datacenters in Europa en Amerika. Het hangt erg af van het device waarop het filmpje wordt bekeken en de techniek, serverhardware, resolutie, internetverbinding en het moment. Dat heeft allemaal impact op het verbruik, dus er is heel moeilijk iets over te zeggen.’

Eindoordeel

Het kijken van filmpjes op een smartphone kost waarschijnlijk minder energie dan twee koelkasten. Dit hangt echter van zoveel factoren af, dat er moeilijk harde uitspraken over zijn te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden