Klopt dit wel?UWV-filmpje

Een studie econometrie levert ruim drie keer zo veel geld op als een muziekstudie

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden.

Beeld UWV

Van wie komt die claim?

Bewapend met een camera ging uitkeringsinstantie UWV de straat op. Ze richtte zich op jongeren met de vraag: ‘Welke opleiding volg jij het liefst? Muziek of econometrie?’ De meesten kozen voor muziek, op een enkele wiskundeliefhebber na. Dan volgde een ‘verrassing’: gemiddeld verdienen econometrie-afgestudeerden met ruim 90 duizend euro drie keer zo veel als alumni van een muziekstudie. Iets om mee te wegen in de studiekeuze, suggereert het filmpje samen met een persbericht van het UWV.

Klopt het?

Wacht even, reageert hoogleraar statistiek Casper Albers van de Rijksuniversiteit Groningen: gemiddelde inkomens kunnen hier misleidend zijn. Liever wil hij het mediane inkomen zien: het inkomen waar de helft van de mensen onder en de andere helft boven zit. Het zou namelijk goed kunnen dat een klein aantal veelverdieners het gemiddelde salaris van de econometrie-alumni onevenredig omhoog duwt.

Om dat na te gaan vragen we de onderzoeksmethoden achter de bewering van het UWV op. Voor de inkomenscijfers van alle afgestudeerden baseert het UWV zich op het onderzoek Studie & Werk 2019, dat het bureau SEO Economisch Onderzoek vorig jaar in opdracht van Elsevier uitvoerde. Onder de motorkap draait het onderzoek op gegevens over Nederlanders tijdens en na hun studie, die het CBS al jaren anoniem verzamelt.

De gegevens zijn beveiligd, maar SEO-onderzoeker Jelle Zwetsloot rekent voor ons de mediane jaarinkomens uit: 24.500 euro voor muziek en 84.200 euro voor econometrie. De meeste mensen in beide groepen verdienen dus minder dan het gemiddelde, wat er volgens Albers inderdaad op wijst dat er veelverdieners tussen zitten die het gemiddelde stuwen. Maar wel verdienen econometristen op alle fronten meer geld.

Toch blijft Albers kritisch. ‘Het probleem is niet eens het rekenwerk an sich, maar de vraag die het UWV wil beantwoorden. Als het erom gaat zo veel mogelijk mensen te behoeden voor een ww-uitkering, moet je naar de baanzekerheid kijken, niet naar het inkomen. En als je iemand zonder wiskundeknobbel dwingt econometrie te gaan studeren, levert dat geen goede econometrist op.’

Het UWV erkent te kort door de bocht te zijn gegaan, zo stelt de organisatie in een reactie: ‘In de korte video op sociale media hebben wij onbedoeld te veel de nadruk gelegd op het inkomen als onderdeel van een kansrijke arbeidsmarktpositie.’ Wel stelt de uitkeringsinstantie dat ze in haar onderzoek wel degelijkheid baanzekerheid breed uitmeet.

Eerlijk is eerlijk: het persbericht en het onderzoek van het UWV gaan óók uitgebreid over baanzekerheid. Advies voor toekomstig hbo-studenten die de grootste baanzekerheid willen: kies een lerarenopleiding en ga voor de klas staan.

Eindoordeel

Na een studie econometrie valt een gemiddeld jaarsalaris inderdaad hoger uit dan na een studie muziek. Maar voor de baanzekerheid zijn waarschijnlijk weer andere afwegingen belangrijker.

Wil je weten of je genoeg verdient? Vul dat het Salariskompas van Intermediair in. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden