GADGETDESK

Een sleutel is niet meer nodig met dit slimme Tedee slot

In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes. Vandaag: het slimme Tedee slot.

Laurens Verhagen
Slot, bridge en cilinder. Beeld Tedee
Slot, bridge en cilinder.Beeld Tedee

Het is op het eerste gezicht misschien niet het meest logische product nu veel mensen nog altijd aan huis gekluisterd zitten: het slimme slot. Een van de handige functies van zo’n slot is namelijk dat de eigenaar virtuele sleutels kan uitdelen aan personen die al dan niet tijdelijk toegang moeten hebben. De schoonmaker bijvoorbeeld, of een Airbnb-huurder. Via een app kunnen zij binnenkomen, zonder dat een fysieke sleutel nodig is. Dat is natuurlijk veiliger, want er zijn minder sleutels in omloop.

Maar ook in een lockdown kan de smart lock zijn nut bewijzen. Niet voor de hondenuitlaatservice, maar voor de bewoner zelf. Zo’n slim slot bestaat uit een draaimechanisme dat over de sleutel schuift en vervolgens die sleutel kan omdraaien in combinatie met – uiteraard, anders is het niet slim – een app.

In de app kan alles geregeld worden: wie er toegang heeft (en wanneer), maar ook hoe het slot zich moet gedragen bij vertrek of aankomst. Zo kan worden ingesteld dat de deur automatisch open gaat op het moment dat de eigenaar in de buurt van het huis is. Handig als je je handen vol boodschappen hebt. Of juist vanzelf op slot gaat bij vertrek. Hoe dan ook: een sleutel is niet meer nodig omdat de app die functie vervult. Ideaal ook voor vergeetachtige mensen.

Sinds we een jaar of drie terug de Nuki probeerden, is het aantal aanbieders gestaag gegroeid. Het wachten is nog op de bekende techpartijen Nest (Google) en Ring (Amazon) die groot zijn in camera’s en slimme deurbellen, maar het slimme slot vooralsnog overlaten aan slotenspecialisten als Yale of kleinere partijen als Bold en Tedee. Wij proberen deze laatste.

De gebruiksvriendelijke app van Tedee is ook met de stem te bedienen. Beeld Tedee
De gebruiksvriendelijke app van Tedee is ook met de stem te bedienen.Beeld Tedee

Wat gelijk opvalt, is de fraaie, compacte vormgeving. Geen lelijke zwarte kast die onder het slot bungelt, zoals bij Nuki, maar een bescheiden draaiknop. Voor de rest zijn de mogelijkheden van al dit soort sloten erg vergelijkbaar. Tedee heeft een gebruiksvriendelijke app die ook met de stem is te bedienen en waarin alle instellingen zijn te beheren. Wie van alle mogelijkheden gebruik wil maken, moet — net als bij de concurrentie — een extra apparaatje kopen, de zogenoemde bridge. Die zorgt ervoor dat het slot via de app ook kan worden bediend als de eigenaar zich niet binnen bluetooth-afstand bevindt. Vergeetachtige puber voor een dichte deur? Hup, druk op de knop en de deur is open. Of dicht, als hij weer weggaat.

Tedee slot: €279. Het hele set (slot, cilinder, bridge): €399.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden