Een slee met 130 kilo bagage

SOMMIGE MENSEN is geen uitdaging te groot. Op het fysieke vlak gaat het dan vaak om het bereiken van plekken waar nog niemand is geweest, wat doorgaans een extreme prestatie vereist....

ROELF RIDDERIKHOFF

Nadat die doelen bereikt waren, verplaatste de aandacht zich naar de bergen. De hoogste, Mount Everest, gold lang als het ultieme doel, maar sinds Hillary en na hem honderden anderen de hoogste top in de Himalaya bedwongen, werden de grenzen verlegd. De K2, de op een na hoogste piek met een dodenpercentage tijdens de afdaling van 25, volgde. De laatste decennia ging het om het bedwingen van de hoogste toppen van de zeven continenten.

De Italiaanse Tiroler Reinhold Messner ging voor. Hij overwon ze alle, en - extra moeilijkheidsgraad - zonder zuurstof. Een van zijn volgelingen werd de Haagse wiskundige Ronald Naar. Ook hij stond op de hoogste pieken. Slechts zeven man telt dit gezelschap van de Zeven Toppen. Naar bereikte zijn doel twee jaar geleden, maar wie denkt dat hij daarmee verzadigd was, heeft het mis.

Nieuwe horizonten lagen voor de mannen van sneeuw en ijs klaar in de poolgebieden. De geografische en magnetische polen mochten dan bereikt zijn, ze bevinden zich wel op (zuid) of in de buurt van (noord) de koudste gebieden op aarde: Antarctica en Groenland. Ook hier was Messner de eerste. Hij stak het zuidelijkste continent over, niet met honden of paarden zoals Amundsen en Scott dat deden, maar per ski. En ook hier kreeg hij mededingers en volgelingen. De Noor Börge Ousland geldt op het ogenblik als de specialist bij uitstek. Twee keer skiede hij naar de noordpool, hij maakte oversteken over Groenland en maakte de langste oversteek, solo en zonder hulp van buitenaf, van Antarctica.

Ook Ronald Naar werd gegrepen door deze alternatieve uitdaging en bij hem rijpte het idee om ook zo'n oversteek te maken, maar daarvoor was eerst een expeditie naar Groenland nodig.

In Dwars door Groenland beschrijft hij hoe hij in aanraking kwam met twee andere Nederlandse avonturiers, Coen en Ekon, die een bijna duizend kilometer lange oversteek van de Groenlandse ijskap ook beschouwden als een aantrekkelijk uitje. En dat via een route die nog nimmer was begaan en die begint met de beklimming van de hoogste berg van het immense eiland, de 3693 meter hoge Gunnbjörn Fjeld, bij temperaturen ver onder het vriespunt in snijdende winden.

De voorbereidingen, de uitrusting, de verbindingen, het komt allemaal uitgebreid aan bod en geeft een uitstekend inzicht in de precisie die voor een dergelijke tocht nodig is. Ieder moet een slee trekken met 130 kilo bagage. Als het even kan, wordt er met behulp van parasails gezeild op de katabatische winden, de koude valwinden die van het twee kilometer dikke ijsplateau afwaaien. Maar dikwijls heeft het drietal de grootste moeite die zeilen in bedwang te houden, waait er helemaal geen wind en is het zeulen tot de uiterste grenzen van wat een mens kan verduren in de ijzige kou. Uitputting, bevriezingen, altijd op hun hoede voor gletsjerspleten en verdacht op sneeuwbruggen.

Uiteraard ontstaan er de onvermijdelijke irritaties, worden evacuaties overwogen, en wordt de eendracht weer hersteld. De betoverend mooie, maagdelijke wereld van het ijsplateau, het spectaculaire surfen met de kleurige parasails in die absolute verlatenheid is prachtig in beeld gebracht. Naar ontpopt zich hier niet alleen als een vlot schrijver, maar ook als een voortreffelijk fotograaf. Platen om bij weg te dromen en te huiveren; een meeslepend avontuur.

En dan te bedenken dat dit nog maar een voorproefje was. In het najaar vertrekt het drietal naar Antarctica om daar een tocht over het continent te maken van 3800 kilometer, duizend meer dan Ousland. Daarvoor gaat slechts voor 75 dagen voedsel mee. The Ice Cap Project moet de langste niet-ondersteunde poolexpeditie aller tijden worden. Je moet er maar zin hebben.

Roelf Ridderikhoff

Ronald Naar: Dwars door Groenland.

Bosch & Keuning; 96 pagina's; ¿ 39,90.

ISBN 90 246 0400 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden