Een robot als vliegveld-gids, vogelvoer en efficiënt stapelen
Het wetenschapsnieuws van deze week.
Als er weinig voedsel is krijgen de sterkste vogeltjes voorrang
Het moet een vreselijk dilemma zijn voor vogels die een nest met hongerige jonkies hebben: wie krijgt eerst en het meest te eten? Degene die het hardst schreeuwt? De sterkste koters of de zwakkelingen? Een Brits-Nederlands team bekeek meer dan 300 studies naar het voedergedrag van 143 vogelsoorten. De onderzoekers, die publiceerden in Nature Communications, ontdekten dat de voorkeur afhangt van de omstandigheden. Als er voldoende voedsel is en de leefomstandigheden zijn stabiel, dan geven ouders voorrang aan kleintjes die er minder goed aan toe zijn. Is er(te) weinig voedsel beschikbaar, dan gaat de voorkeur uit naar jonkies met de beste conditie.
De vriendelijke robot Spencer wijst passagiers de weg op Schiphol
Dit is robot Spencer. Hij heeft de afgelopen weken passagiers van KLM begeleid van de incheckbalies op Schiphol naar de juiste gates. Spencer, onder meer ontwikkeld aan de Universiteit Twente, herkent groepen reizigers nadat hij hun boardingkaarten heeft gescand, en brengt ze daarna naar de juiste gate. Onderweg ontwijkt hij obstakels en houdt hij in de gaten of de groep passagiers nog compleet is.
Aan de vakgroep human media interaction van de universiteit wordt nu gekeken of passagiers Spencer een beetje sociaal vaardig vinden. Zo is hij onder meer geprogrammeerd om niet dwars door een groep passagiers te lopen die wordt gefotografeerd, en wacht hij netjes als een van de passagiers treuzelt. Spencer kan nog niet spreken, koffers sjouwen of zich via de loopbanden verplaatsen.
De komende tijd wordt de praktijkfase van het project, dat met 3,2 miljoen euro is gesubsidieerd door de Europese Unie, geevalueerd.
Wiskundigen weten hoe je in 24 dimensies bollen stapelt
Iedere marktkoopman doet het intuïtief goed: het efficiënt opstapelen van bijvoorbeeld sinaasappels. Maar wiskundig bewijzen dat het niet compacter kan, is lastig. Voor drie dimensies opperde Johannes Keppler in 1611 de compactste stapeling, zijn theorie werd pas in 1998 bewezen. Onze drie dimensies blijken een lastige randvoorwaarde. Wiskundige Maryna Viazovska van de Humboldt Universiteit in Berlijn heeft nu in 8 of 24 dimensies een bolstapeling gevonden die aantoonbaar de efficiëntste is. De benodigde bollenroosters bestaan alleen indie abstracte werelden, maar toch zijn er toepassingen in de optimalisatie van mobiele telefoonnetwerken.