'Een op tien dier- en plantsoorten sterft tegen 2100 uit'

Een op tien dier- en plantsoorten sterft uit tegen 2100 als de huidige klimaatverandering zich verder ontwikkelt. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië.

© THINKSTOCK

De onderzoekers legden vroegere wetenschappelijke voorspellingen over de gevolgen van de klimaatverandering voor plant- en diersoorten naast de bekende Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), de lijst van soorten die achteruitgaan en met uitsterven zijn bedreigd.

Te voorzichtig
Eerdere wetenschappelijke voorspellingen bouwden vaak het voorbehoud in dat men niet wist hoe plant- en diersoorten zouden reageren op de klimaatwijziging. Maar de achteruitgang die nu al wordt vastgesteld, komt meestal overeen met de voorspellingen. Dat stelden de onderzoekers van de Universiteit van Exeter vast. Sommige prognoses waren zelfs te voorzichtig, blijkt uit het onderzoek.

De studie toont aan dat 'de impact van de klimaatverandering overal gevoeld wordt, en bij alle dier- en plantgroepen,' zegt co-auteur Robert Wilson. 'Van vogels tot wormen tot zeezoogdieren, van hooggebergte tot jungles en oceanen: wetenschappers blijken het bij het rechte eind te hebben gehad dat klimaatwijziging een echte bedreiging is voor de soorten.'

Onzekerheid als excuus
Als er niets verandert, sterft tegen 2100 een op tien dier- en plantsoorten uit. 'Onze studie zou mensen wakker moeten schudden,' zegt Ilya Maclean, hoofdauteur van de studie. 'De vele soorten die nu al achteruitgaan, kunnen uitsterven als de huidige gang van zaken aanhoudt. We moeten ophouden om onzekerheden als excuus in te roepen om geen actie te ondernemen. Ons onderzoek toont aan dat de klimaatwijziging nu al leidt tot schadelijke effecten, en zelfs sterker zijn dan voorspeld.'

Het is voor het eerst dat zoveel klimaatstudies worden getoetst aan de realiteit van plant- en diersoorten. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). (IPS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden