Gadgetdesk Rydon

Een fietslicht met accu en zonnepaneeltje; handig voor de donkere dagen

In de Gadgetdesk bericht de Volkskrant ­wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes.

Zonnepaneelfietslampje Rydon. Beeld Rydon

Hugo van de Watering is een doorzetter. Een paar jaar geleden ontwikkelde hij een fietslicht met accu op zonnecellen. Het idee: het zonnepaneeltje laadt overdag de accu op, zodat je ’s avonds goed verlicht naar huis peddelt. Puik bedacht.

Maar niet zo goed uitgevoerd, destijds. De accu was te klein en het zonnepaneeltje stond naar voren gericht, waardoor er weinig direct licht op viel. Hierdoor werkte het ding alleen goed in de zomer, juist wanneer de fietsforens minder lamplichtbehoeftig is. Tijdens de wintertest kwamen we al snel zonder prik te zitten en bleek de zon te zwak om de accu bij te laden.

Een paar weken geleden meldde Van de Watering zich opnieuw. Hij had geluisterd naar kritiek van gebruikers en het lampje geheel opnieuw ontworpen. Nu is het in productie nemen van een gadget zeer ingewikkeld: talloze start-ups sneefden met hun briljante idee dat de wereld zou veranderen. Dat Van de Watering deze helletocht twee keer heeft volbracht, is sowieso prijzenswaardig.

Van zijn nieuwe fietslamp is de accu groter en kijkt het paneeltje naar boven, waardoor het meer zonnestralen vangt. De maker belooft dat de fietslamp vijftig uur brandt op een volle accu. Dat klopt niet: hij houdt het veel langer vol, ruim zestig uur, ofwel 2,5 etmaal. Wie een uur per dag in het donker fietst, kan twee volle maanden overbruggen. In die tijd schijnt de zon vast wel een paar uurtjes, zelfs in de winter, waardoor de gebruikstijd verder groeit. Met deze lamp kom je de winter wel door.

Beeld Rydon

Mochten energietekorten zich toch nog voordoen, dan kan de Rydon worden bijgeladen met via een usb-kabeltje en een powerbank. Het apparaat losklikken is niet mogelijk, omdat het wordt vastgeschroefd om diefstal te voorkomen. We denken dat bijladen niet nodig is: na een zonnige zomer rijdt de fietser immers met volle accu – en dus maanden aan stroom – de winter in.

Het apparaat heeft een stevige metalen behuizing en er zijn twee lichtstanden: een om gezien te worden en een fellere voor een flinke plas licht op de weg. Goedkoop is hij niet, maar je bent wel in een keer klaar; batterijen kopen is verleden tijd. Het enige restje twijfel hebben we bij de usb-aansluiting, die kan worden afgedopt met een rubbertje, maar we twijfelen of dat helemaal winterweer- en waterdicht is.

Van de Watering werkt nog aan een achterlicht, dat waarschijnlijk tegen het eind van het jaar komt, opdat de fietser dubbelzijdig autarkisch op pad kan. Kom maar op met die donkere dagen.

De Rydon kost 45 euro. Verkrijgbaar op rydon.nl

Einde zomertijd

Komend weekend komt de zomertijd ten einde en is het 's middags een uur eerder donker. In de nacht van zaterdag op zondag 27 oktober gaat de klok weer een uur terug. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden