Een dag vol trilobieten

Trilobieten waren kleine beestjes, geleedpotigen, die uitsluitend nog als fossiel worden gevonden. Ze leefden vanaf 540 miljoen jaar geleden, en stierven zo'n 250 miljoen jaar geleden uit....

Eric Hendriks

zijn de diertjes in Utrecht onderwerp tijdens de eerste van de Geologische Themadagen in 2005. Er is een tentoonstelling van trilobieten uit Belgische, Nederlandse Zaterdag 29 januari en Duitse verzamelingen en er zijn drie lezingen. U kunt deskundigen uw eigen trilobieten tonen ter beoordeling.

Dat particulieren deze fossielen bezitten, is niet raar, want ze zijn niet zeldzaam. Ze zagen er een beetje uit als pissebedden, maar het waren toch eerder kreeftachtigen. Veel soorten hadden horizontale ribbels op hun rug: de begrenzing van segmenten die onafhankelijk van elkaar konden bewegen. Ze leefden in ondiepe zeeën, vaak op de bodem.

Het waren beestjes van uiteenlopende lengte: enkele millimeters tot wel veertig centimeter. Hun naam danken ze aan de verticale en horizontale driedeling van hun lichaam. Er zijn vele duizenden soorten van bekend.

De organisatie van de trilobietendag is in handen van de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV). Plaats van handeling is het TNO-NITG-gebouw in de Uithof, het universitaire complex in Utrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden