Een aanjager is zowel een aanspreekpunt als een vliegwiel

Jean-Pierre Geelen fileert vermakelijke vaktaal, ergerlijke vaagtaal en andere taalmerkwaardigheden. Deze week: Aanjager.

Beeld Colourbox

Buitenkansje voor wie op zoek is naar nieuw perspectief: de gemeente Opmeer ('Krachtige en zelfstandige plattelandsgemeente in het hart van Midden-WestFriesland') heeft een vacature. Ze zoeken een 'Projectmedewerker/aanjager Muziekeducatie'.

Mooi. Maar wat is het? Muziekeducatie, dat is te vatten. Projectmedewerker is al vager. Maar die aanjager, onder welke cao valt die?

Vacaturetaal is een dankbare bron van ergernis. Liefhebbers van vaagtaal (of anders wel de liefhebbers van de ergernis daarover, daar zijn er minstens evenveel van) kennen de lijstjes van holle frasen en loze kreten uit de immer bloeiende managementcultuur. Wat voor de een een droefstemmende reeks is, is voor de ander een vrolijk festival van clichés.

Torenhoog op die hitparade staat natuurlijk de alomgevraagde 'hands-on mentaliteit', een gouwe ouwe. Op de voet gevolgd door de 'generalist' die 'out of the box' kan denken en wars is van de verfoeide '9 to 5'-mentaliteit. En dat tegen 'marktconforme arbeidsvoorwaarden'.

Twee websites van tekstschrijvers onderzochten in 2010 de teksten van veertigduizend vacatures. De woorden actief, resultaatgericht en flexibel waren het meest gebruikt, maar in de top-10 parelde ook het overheerlijke proactief.

De aanjager ontbrak in het rijtje. Mogelijk is die pas later in zwang geraakt, want je komt hem nu geregeld tegen op de arbeidsmarkt, z'n tasje vol verborgen boodschappen. Een aanjager is een 'persoon, factor die een handeling of (economisch) proces stimuleert', leert woordenboek Van Dale. Een compressor, een 'pomp die brandstof onder druk naar de motor voert', is een aanjager.

Terug naar Opmeer. Daar geeft de vacaturetekst meer opheldering over deze mysterieuze functie: 'De werkzaamheden zijn vooral verbindend en voorwaardenscheppend van karakter.'

Dat is alvast mooi.

Verder: 'Het verbinden van ideeën, initiatieven en vraag en aanbod met elkaar, op drie verschillende terreinen: binnenschools, naschools/buitenschools en het sociaal domein.'

Aha.

De aanjager in Opmeer ziet toe op de uitvoering van projecten, zo blijkt. 'Hiermee word je het graag geziene aanspreekpunt en vliegwiel voor de nieuwe werkwijze die jullie samen gaan opbouwen en ondersteunen.'

Het graag geziene vliegwiel. Duidelijk verhaal. Want een vliegwiel zonder aanjager, daar heb je helemaal niets aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden