Ecovegasoja

Intro*Door Voornaam Achternaam..

Voornaam Achternaam en Broer Scholtens

Tofu, ofwel sojakaas. Het Belgische Alpro, sojamarktleider in Europa, komt er in oktober mee. Een uitbreiding van het soja-assortiment van drinks en toetjes. Als gezond en veel milieuvriendelijker alternatief voor vis en vlees. In vier smaken.

Alpro gebruikt gele sojabonen, de goede met veel planteneiwit, zoveel mogelijk aardevriendelijk geteeld. Het ruimtebeslag is vijf tot tien maal minder dan dierlijk eiwit, zegt het Wereld Natuur Fonds.

Alpro weekt de keiharde bonen in kokend water tot een zachte massa. Fijnmalen en filtreren levert sojamelk op, de basis van Alpro-producten.

Na zouttoevoeging vormt zich een klonterig stremsel, vergelijkbaar met kaas. De klontermassa vormt de basis van tofu. De luchtige massa heeft die typische zoetweeïge, wrange sojasmaak. Waar je aan went, zegt Alpro optimistisch.

Tofu smaakt mat, het heeft geen stevige ‘beet’. Niet iedereen is ervan geporteerd. Tofu moet het hebben van bereiding. Alpro heeft daarom tientallen recepten bedacht, vegetarische en combinaties met vlees en vis.

De sojaproductenomzet stijgt internationaal, ook in Nederland, met tientallen procenten per jaar. Alpro is marktleider, Unilever pikt sinds kort een graantje mee, met Adez-fris.

De weg weg van het vegetariërimago is ingeslagen. Soja is ook niet langer alleen voor mensen met koemelkallergie. Soja past prima in een gezond dieet, zegt ook het Voedingscentrum.

Alles wat een mens nodig heeft, zit erin: plantaardige eiwitten, vetten, vezels en mineralen. En in tegenstelling tot vlees en melk veel gezonde, onverzadigde vetzuren en weinig foute, verzadigde types.

En dan zitten er ook nog plantenhormonen in. Isoflavonen bijvoorbeeld, die het risico op chronische ziekten verminderen. Ze zijn goed voor hart- en bloedvaten en remmen bij vrouwen botontkalking, zegt Alpro.

In de VS is sinds 1999 het gebruik van een gezondheidsclaim – een gunstig cholesterolverlagend effect – toegestaan. Alpro hanteert geen overdreven gezondheidsclaim: ‘0 % cholesterol’ staat op elk product.

Naar gezondheidseffecten van soja zijn honderden studies gedaan. Naar mogelijke positieve effecten op kanker en met name naar effecten op hart- en vaatziekten. De laatste jaren vallen resultaten tegen.

Recente meta-analyses van onder meer het Unileverlaboratorium in Vlaardingen concluderen dat sojaconsumptie niet veel tot heel weinig doet met het foute LDL- of het goede HDL-cholesterol. Metastudies wegen resultaten van tientallen onderzoeken.

Sojaproducenten moeten het voorlopig hebben van smaakverbeteringen om de verkoop te stimuleren. Unilever heeft een proces om vies ruikende stoffen als aldehyden te neutraliseren. In het lab, in een soja-yoghurtdrink. Maar (nog) niet in het fris van Adez.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden