E-sigaret helpt niet bij stoppen met roken

Gebruikers van elektronische sigaretten stoppen niet vaker met roken dan tabaksrokers. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift JAMA.

Rineke Voogt
Een man rookt een e-sigaret. Beeld reuters
Een man rookt een e-sigaret.Beeld reuters

Ondanks aanprijzingen van de tabaksindustrie dat de e-sigaret als stopmiddel is te gebruiken, is er tot nog toe geen enkel bewijs geleverd voor de effectiviteit van het middel. Dit onderzoek voegt juist weer wat toe aan het stapeltje bewijs dat e-sigaretten helemaal niet leiden tot stoppen met roken, betogen de onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco in hun artikel.

Dit is pas de tweede studie waarbij naar het langetermijneffect van de e-sigaret is gekeken. De 949 deelnemers aan het Amerikaanse onderzoek, allemaal rokers, moesten onder meer aangeven hoeveel ze rookten en of ze de intentie hadden om te stoppen. Een jaar later stelden de onderzoekers ze dezelfde vragen. De gebruikers van e-sigaretten, slechts 88 deelnemers, bleken na die periode niet minder sigaretten te zijn gaan roken of vaker gestopt te zijn dan tabaksrokers. Van de 88 e-sigaretrokers waren er na een jaar 9 gestopt; dat aandeel komt overeen met het aantal stoppers onder de gebruikers van gewone sigaretten. Opmerkelijk: na ontwaken namen e-sigaretgebruikers over het algemeen eerder een sigaret dan tabakrokers.

Effectievere methoden
Longarts Wanda de Kanter, die zich met haar eigen stichting inzet om mensen te helpen van roken af te komen, verbaast zich niet over de resultaten van het onderzoek. 'Als die e-sigaret al wat doet, is het effect heel klein', zegt De Kanter. 'Voor stoppen met roken zijn veel effectievere methoden.'

Onlangs nog publiceerde The Lancet een onderzoek waaruit bleek dat allerlei nicotinehoudende vervangers, zonder verdere begeleiding, eenzelfde effect hadden bij stoppogingen. De Kanter: 'Sigaretvervangers zijn sowieso alleen maar hulpmiddelen die helpen om de beginfase van de afkickperiode door te komen. Het belangrijkst bij het ontwennen van rookverslaving is cognitieve gedragstherapie'.

Met de e-sigaret houd je nog steeds de gewoonte van het roken in stand, wat stoppen kan bemoeilijken, volgens De Kanter. 'Ook al wordt ermee geadverteerd als middel om te stoppen, de e-sigaret is meer een marketingtool om mensen aan het roken te houden'.

Vandaag in de Volkskrant: 'Ik rookte vijf pakjes in de week, nu maar anderhalf'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden