E-bike is de schaamte voorbij

Een racefiets met een hulpmotortje? Het kan vanaf nu in alle openheid, leert fietsbeurs Bike Motion.

Bart Koetsenruijter
Giant Road E-plus. Beeld
Giant Road E-plus.Beeld

Fietsen, het zijn soms net auto's. Tussen alle innovaties die afgelopen weekeinde te zien waren op de fietsvak- en publieksbeurs Bike Motion in Utrecht viel op dat het fenomeen 'crossover' na de automarkt ook de fietsmarkt gaat veroveren. Woonwerkfietsen die er uitzien als mountainbikes, stadsfietsen gemodelleerd naar klassieke racefietsen en racefietsen met mountainbike-elementen. Koga heeft er nu zo een in zijn assortiment, bedoeld voor zogeheten gravel racers. Wie en wat dat zijn? De Friese fabrikant: 'De mensen die als het regent, naar buiten rennen maar niet op een mountainbike willen zitten.' Voor slechtweerracefietsers dus, de Koga Colmaro (euro 1.799).

Nog een overeenkomst met auto's: de elektrische hulpmotor is nu echt doorgebroken. Zijn ze bij de auto bedoeld om in de stad de uitstoot van kwalijke stoffen te minimaliseren, op de fiets komt de hulpmotor van een andere kant. Lang moest - en eigenlijk moet het dat nog steeds - het motortje opboksen tegen een hopeloos imago. Toen de e-bike nog elektrische fiets heette, gold hij als de ideale fiets voor oudere mensen die moe getrapt zijn. Die kochten massaal de fiets met elektrische trapondersteuning (tot een snelheid van 25 km/u) en zorgden in de recente crisistijd voor blijvend positieve cijfers in de rijwielbranche. Maar verder wilde niemand ermee gezien worden. Totdat een paar merken (Specialized, Stromer) een zogeheten speed-pedelec op de markt brachten: een supersnelle e-bike die dankzij een krachtige motor én batterij trapondersteuning geeft tot een snelheid van 45 km/u. Toen stapten de wat jongere mensen erop om ermee naar hun werk te fietsen, waar ze eerder vanwege de afstand de auto verkozen.

En kijk, in de Jaarbeurs zie je ze ineens overal op zitten. Op Bike Motion - waar niet de Stella's en Sparta's van de fietswereld zich presenteren, maar juist de exclusieve, veelal op de extreem sportieve fietser gerichte merken - toonden onder meer Trek, Stevens en Merida hun mountainbikes met hulpmotor. En niet stiekem achteraf, maar pontificaal.

Dat de fiets met elektrische trapondersteuning salonfähig is, bewijst Giant, die als eerste en enige op de beurs stond met een racefiets met hulpmotor. Niet heimelijk weggewerkt in het frame, zoals-ie al eens is aangetroffen bij een veldrijder, maar duidelijk zichtbaar. Volgens Pascal Broekman van Giant is het voor Nederland inderdaad een noviteit - 'We zijn ook hiermee weer eens de eerste' - maar is er wereldwijd al langer vraag naar zo'n fiets, voor 'mensen die met hun camper door Europa toeren en ook wel eens de Alpe d'Huez op willen'.

Als de Giant Road E-plus vanaf februari 2017 geleverd gaat worden (à euro 3.299), is de e-bike definitief de schaamte voorbij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden