Dwergzeebaarzen profiteren van motorbootlawaai

Lawaaierige motorboten en vrachtschepen zijn een flinke stoorzender voor de onderwaterwereld. Maar sommige vissen weten het lawaai juist in hun voordeel te gebruiken. Een koraaljuffertje, de Pomacentrus amboinensis, schiet namelijk zo erg in de stress van motorbootlawaai dat hij een makkelijke prooi vormt voor hongerige dwergzeebaarzen, die veel beter met de herrie kunnen omgaan.

Mickey Steijaert
Tropische dwergzeebaars (Pseudochromis fuscus) Beeld Henk Brands
Tropische dwergzeebaars (Pseudochromis fuscus)Beeld Henk Brands

Deze opvallende ontdekking beschrijft een team biologen in het vakblad Nature Communications. Zij zetten in afgezette stukken koraalrif jonge koraaljuffertjes uit met hun natuurlijke vijand: de Pseudochromis fuscus, een tropische dwergzeebaars. Ieder stuk rif was uitgerust met een onderwater-mp3-speler met versterker, waarop de onderzoekers natuurlijke omgevingsgeluiden afwisselden met opnames van motorboten. In de riffen met het motorlawaai verorberden de dwergzeebaarzen tot wel drie keer meer koraaljuffertjes dan in riffen met alleen omgevingsgeluiden.

De biologen voerden nog een tweede proef uit. Ze hielden de hoeveelheid zuurstof bij in een bassin met koraaljuffertjes die werden blootgesteld aan motor-lawaai. Deze koraaljuffertjes verbruikten veel meer zuurstof dan soortgenoten in een rustig bassin, wat volgens de onderzoekers aantoont dat de vissen in de stress schieten van het lawaai. Door die stress reageren ze minder alert op aanvallen. De dwergzeebaars, die blijkbaar minder last heeft van het lawaai, profiteert daar dankbaar van.

Koraaljuffertje (Pomacentrus amboinensis) Beeld David Fleetham
Koraaljuffertje (Pomacentrus amboinensis)Beeld David Fleetham

Verstoring vispopulaties

'Superinteressant', vindt Gert Flik, hoogleraar dierfysiologie aan de Radboud Universiteit, de studie. 'Maar tegelijk verbaast het me helemaal niets. Veel mensen weten niet dat vissen überhaupt kunnen horen, maar ze gebruiken juist allerlei trucs met geluid om te communiceren. Het is dan ook niet gek dat ze gestrest raken van lawaai: als ik achter je rug een rotje afsteek, schiet je stressniveau ook omhoog.'

Koraalriffen zijn populair bij toeristen en hebben daardoor te kampen met grote hoeveelheden bootverkeer. De onderzoekers waarschuwen dat dit de dwergzeebaars een te groot jachtvoordeel op kan leveren, waardoor vispopulaties in de kwetsbare riffen ernstig verstoord raken. Volgens |Flik zouden elektrische boten een oplossing kunnen bieden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden