Durfkapitalisten stappen in Amsterdamse betaaldienst Adyen

De Nederlandse betalingsverkeersregelaar Adyen heeft een grote investering in de wacht gesleept van Iconiq Capital, de durfkapitalist die geld belegt namens Silicon Valley-miljardairs als Mark Zuckerberg (Facebook), Sheryl Sandberg (Facebook) en Jack Dorsey (Twitter). Dankzij de investering wordt Adyen nu gewaardeerd op 2 miljard euro.

Jonathan Witteman
Mark Zuckerberg. Beeld AFP
Mark Zuckerberg.Beeld AFP

Adyen behoorde sinds december al tot het selecte gezelschap der 'eenhoorns' - start-ups met een waardering van meer dan 1 miljard dollar - toen het bedrijf 250 miljoen dollar ophaalde bij een consortium van investeerders, geleid door het Amerikaanse General Atlantic. Hoeveel Iconiq precies in Adyen steekt heeft het durffonds niet bekend gemaakt, wel dat de waarde van de Amsterdamse 'payment service provider' nu 2,3 miljard dollar bedraagt.

Het in 2006 opgerichte Adyen faciliteert betalingen tussen enerzijds webwinkels en anderzijds banken en creditcardmaatschappijen. Adyen schept orde in de financiële Toren van Babel die met het digitale betalingsverkeer is ontstaan: elk land heeft zijn eigen betaaltradities, wat het betalingsverkeer omslachtig maakt. Het bedrijf heeft een lingua franca bedacht waarmee het meer dan 250 verschillende betaalmethoden verenigt in één systeem. Dat heeft Adyen grote klanten opgeleverd als Facebook, Spotify en Airbnb.

Adyen zit niet om geld verlegen, maar heeft de investering van Iconiq Capital geaccepteerd om het grote netwerk van de durfkapitalist in Silicon Valley, zei Adyen-baas Pieter van der Does tegen Het Financieele Dagblad. 'Het is waardevol de steun van mensen als Zuckerberg te hebben.'

Adyen, sinds 2011 winstgevend, zette vorig jaar 165 miljoen euro om, een bedrag dat het bedrijf dit jaar verwacht te verdubbelen. Elk jaar faciliteert Adyen voor 40 miljard euro aan betalingsverkeer. Het bedrijf telt meer dan 300 werknemers, waarvan ruim de helft in Amsterdam en de rest verspreid over over onder meer Silicon Valley, Singapore en São Paulo.

Oprichter Pieter van der Does. Beeld Ivo van der Bent / de Volkskrant
Oprichter Pieter van der Does.Beeld Ivo van der Bent / de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden