Duizend nieuwe soorten ontdekt
Wetenschappers hebben afgelopen tien jaar meer dan duizend nieuwe plant- en diersoorten ontdekt in de Mekong-regio...
Daaronder bevindt zich een spin ter grootte van een etensbord, aldus het Wereld Natuur Fonds in Bangkok. Een groep deskundigen voerde expedities uit met het doel onbekende en uitgestorven gewaande soorten op te sporen.
Een rat waarvan werd gedacht dat die al 11 miljoen jaar geleden was uitgestorven en een duizendpoot waren de vondsten uit deze schatkamer van de Mekongdelta.
De soorten werden gevonden in het regenwoud en langs de Mekongrivier die door Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam en en de Zuid-Chinese provincie Yunnan loopt.
‘Beter dan dit kan haast niet’, zei Stuart Chapman, directeur van het Groot Mekong Programma van het WWF. ‘We dachten dat ontdekkingen als deze alleen nog maar in de geschiedenisboeken voorkwamen.’
Het WWF-rapport ‘Eerste contact met de Grote Mekong Delta’ geeft aan dat er tussen 1997 en 2007 tenminste 1068 nieuwe soorten officieel door de wetenschap zijn vastgesteld.
Het gaat om ‘s werelds grootste spinsoort met 30 centimeter lange poten en de drakenduizendpoot die een dodelijke cyanidesteek kan uitdelen.
Ze werden niet allemaal in de natuur gevonden. De Laotiaanse rat werd aangetroffen op de markt, het beest werd geacht al 11 miljoen jaar niet meer te bestaan.
De nieuwe soortenrapportage meldt dat het gaat om 519 planten, 279 vissen, 88 kikkers, 88 spinnen, 46 hagedissen, 22 slangen, 15 zoogdieren, 4 vogels, 4 schildpadden, 2 salamanders en een pad. Dat komt op bijna twee nieuwe soorten per week in de afgelopen tien jaar.