Duitsers leggen spaarbekkens tegen hoogwater alleen aan voor eigen veiligheid 'Rijn-bassins baten Nederland niet'

De aanleg van spaarbekkens in de Rijn in Zuid-Duitsland heeft geen invloed van betekenis op het hoogwaterpeil in Nederland. Dat zeggen functionarissen voor het waterbeheer in de deelstaten Baden-Württemberg en Rijnland-Palts....

MAC VAN DINTHER

Van onze verslaggever

Mac van Dinther

KEHL

Tijdens het hoogwater in 1993 en 1995 werd in Nederland vaak beschuldigend naar Duitsland gewezen. Door het indammen en kanaliseren van de Rijn en de bouw van woonwijken en fabrieksterreinen in het stroomgebied, wordt het water steeds sneller afgevoerd. Dat zou een belangrijke oorzaak zijn voor de hoogwaterproblemen in Nederland.

Met die beweringen in het achterhoofd werd een internationale werkgroep opgericht met afgevaardigden uit alle Rijnstaten, die plannen moet opstellen voor integraal rivierbeheer. De werkgroep, die wordt voorgezeten door Nederland, presenteert dezer dagen haar tussenrapport.

Daarin wordt gepleit voor een natuurlijker beheer waarbij de rivier meer ruimte krijgt, bijvoorbeeld door uiterwaarden uit te graven en polders onder te laten lopen. Het ophogen van dijken komt pas in aanmerking als alle andere middelen zijn uitgeput, aldus het rapport.

Als voorbeeld van rivierbeheer waarvoor de werkgroep pleit, worden de Duitse deelstaten Baden-Württenberg en Rijnland-Palts aangehaald. Samen met Frankrijk werken de twee deelstaten aan een ruim twee miljard gulden kostend project voor opvangbekkens langs de oevers van de Rijn. Bij extreem hoge waterstanden kunnen die bassins worden geopend om een deel van het water op te vangen. Als de hoogste stand voorbij is, wordt het water weer geloosd.

Het plan voorziet in bassins met een capaciteit van 250 miljoen kubieke meter water. Opvangbekkens met een capaciteit van honderd miljoen kubieke meter zijn al gereed en kunnen worden gebruikt bij hoogwater, aldus functionarissen in het Rijndorp Kehl, waar het grootste opvangbekken ligt.

Maar de kans dat Nederland daar baat bij heeft, is klein, zegt waterdeskundige B. Ellwart van Rijnland-Palts. De invloed van het project is beperkt tot de eigen regio. Als alle bassins worden opengezet, scheelt dat voor de waterstand in het noordelijker gelegen Keulen nog maar een paar centimeter. Tegen de tijd dat het water Nederland bereikt, is het effect uitgewerkt.

De problemen in Nederland in 1993 en 1995 werden veroorzaakt door hevige regenval in het Zwarte Woud en de Eifel, waardoor het waterpeil in de Moezel steeg. De Moezel mondt in Trier in de Rijn uit. De opvangbekkens in Zuid-Duitsland hebben daarop geen invloed. Dat is wel zo als ook in de noordelijke deelstaat Noordrijn-Westfalen water wordt opgevangen. Deze deelstaat heeft daar ook plannen voor, maar die zijn nog niet verder dan de tekentafel.

R. Hillen, die namens Nederland in de Rijncommissie zit, relativeert de opmerkingen van zijn Duitse collega's. Volgens Hillen zijn de bekkens wel nuttig voor Nederland als het water in de Rijn stijgt door smeltwater uit het hooggebergte. 'Het gaat om een opstapeling van maatregelen langs de rivier. Natuurlijk heeft dat alles bij elkaar wel effect.'

Volgens Ellwart is het echter onmogelijk het effect van de spaarbekkens voor Nederland te berekenen. 'Als het al effect heeft, dan is dat pure Glücksache', zegt hij. Bovendien heeft de veiligheid in de eigen regio prioriteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden