Drillen voor geld, in het park, mag dat?

Sporten in het park mét drilinstructeur en harde muziek wint aan populariteit. Mag dat als commerciële activiteit? Er wordt geklaagd over overlast. Of moet bewegen in de open ruimte worden gestimuleerd?

Mark Misérus
Sportinstructeur Ay, alias 'de sergeant': 'Er hebben hier weleens mensen tegen een boom staan kotsen. Dit is niet voor mietjes.' Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Sportinstructeur Ay, alias 'de sergeant': 'Er hebben hier weleens mensen tegen een boom staan kotsen. Dit is niet voor mietjes.'Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

'Nog tien seconden! Denk aan je rug!' Negen mannen en vrouwen geven onder het schijnsel van een led-lantaarnpaal gehoor aan de korte, krachtige aansporingen van sportinstructeur Ay. Sinds hij de gemeente Weert heeft beloofd er strenger op te letten, mag hij niet te hard meer naar zijn leerlingen schreeuwen tijdens de bootcamplessen in het Molenakkerpark. Maar hij probeert ze nog even fanatiek over de klimrekken te jagen en zich te laten optrekken aan de vastgebonden mega-elastieken.

Soldaten, noemt hij de leden van zijn sportklasje. En toen zijn vakantie erop zat, meldde hij dat 'de sergeant' was teruggekeerd en het weer tijd was om de hel in te gaan met z'n allen. Het past volgens hem bij de no nonsene-cultuur van het bootcampen, een ook in Nederland oprukkend fenomeen dat zijn oorsprong in het leger vindt. 'Er hebben hier weleens mensen tegen een boom staan kotsen. Dit is niet voor mietjes.' Het programma van de les heeft hij pas een paar uur van tevoren bedacht. Daarvoor baseert Ay (35) zich onder meer op het weerbericht. Een binnenruimte heeft hij niet. Hij is sportinstructeur zonder sportschool.

De website van zijn bedrijf Aysports vermeldt als locatie het Molenakkerpark in Weert. Dat hij geen ruimte hoeft te huren, scheelt hem duizenden euro's per maand. Maar Ay kan zich ook geen betere trainingsplek voorstellen voor zijn lessen dan het buurtpark.

Daar werd op verzoek van een groep jongeren twee jaar geleden het eerste calisthenicspark van Nederland geïnstalleerd: een parcours van metalen rekken en houten banken waar mensen zichzelf kunnen trainen met behulp van hun eigen lichaamsgewicht. 'Van mensen machines maken', daar draait het volgens Ay om.

Amerika

Meer sporten en bewegen gaat ook dit jaar aan kop in de lijst met goede voornemens en het uit Amerika overgewaaide bootcampen neemt een hoge vlucht. In steeds meer parken laten groepjes mannen en vrouwen zich drillen tegen betaling. Elk obstakel kan onderdeel zijn van de training: een houten bankje om je tegen op te drukken, een bloembak voor het maken van stepbewegingen.

Bedrijventerrein

Een van de omwonenden van het park denkt daar anders over. Hij stapte naar de gemeente om de bootcampsessies te verbieden. Zijn argumentatie: sportlessen zijn een commerciële activiteit en geld verdienen in het park mag volgens het bestemmingsplan niet. Hij vreest dat het wijkpark uitgroeit tot 'een bedrijventerrein' en dat de gemeente een precedent schept als Ay zijn gang mag gaan. Dat precedent kan landelijke gevolgen hebben: in heel Nederland wordt er commercieel gesport in bossen, parken en op stranden.

De Weertse omwonende kreeg in eerste instantie gelijk. Volgens het bestemmingsplan van de gemeente valt Ay onder dezelfde regels als marktkoopmannen en mobiele frietkramen: zoals zij geen goederen mogen verkopen, mag hij geen geld verdienen aan de sportlessen in het Molenakkerpark. Ay moest binnen vier weken een andere plek vinden en anders een boete van 250 euro per workout betalen.

Prijzen en bezwaren

De prijzen verschillen per stad en per locatie. Zo rekent Health Club Open Air 28 euro voor een bootcamples per week in het Amsterdamse Vondelpark, als je per maand betaalt. In het Molenakkerpark in Weert kun je wekelijks drie bootcamplessen voor 15 euro volgen. De duur van de lessen en het programma verschillen. De hausse aan vaak in neonkleuren gestoken sporters leidde afgelopen zomer in het Vondelpark tot irritatie. Daar klaagden bezoekers afgelopen zomer dat bootcampers bezit hadden genomen van een speelveldje voor kinderen. Een sportinstructeur had acht trampolines, een gettoblaster en een spandoek naar het park meegesleept en zo zijn eigen popup-sportschool ingericht. De VVD vond dat te ver gaan en vroeg zich af of de ‘vercommercialisering’ van het Vondelpark dreigde. Het bestuur van stadsdeel Zuid antwoordde dat commercieel sporten in het Vondelpark geen probleem is, zolang de sportklasjes maar geen ruimte claimen en ze versterkt geluid achterwege laten.

Hij liet het er niet bij zitten en stelde een petitie op, die zevenhonderd keer werd ondertekend. Op het stadhuis benadrukte hij waarom het park profijt heeft van zijn sportlessen: het imago gaat erop vooruit en de scooterjeugd die er altijd rondhing, laat zich ook minder zien sinds de oud-militair langskomt. Ook beloofde hij gratis advies aan mensen die op eigen houtje in het park sporten. En hij moest zijn steminstructies temperen: die kon je goed horen vanuit de tuin van de omwonende, op 75 meter afstand van het calisthenicsterrein.

De gemeente bleek gevoelig voor zijn betoog en kwam op haar besluit terug. Het maatschappelijke belang prevaleert volgens Weert boven de bezwaren van een enkele inwoner - hij is de enige die volgens de gemeente heeft geklaagd. 'De gemeente stimuleert bewegen in de openbare ruimte', schrijft burgemeester Heijmans in een brief op 5 oktober.

Wel wil Weert 'een acceptabele situatie voor alle betrokkenen' bereiken. Maar de omwonende staat volgens de gemeente niet voor mediation open. Hij heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit om de sportlessen toch te gedogen. 'Er zijn twee hoorzittingen geweest, waarbij beide partijen hun zegje hebben kunnen doen. Medio januari kunnen we hier meer over zeggen', aldus een woordvoerder van de gemeente.

null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Europese hof

Ay houdt rekening met een lange rechtsgang: 'Die mensen schijnen tot het Europese Hof te willen procederen om hun gelijk te halen.' De omwonenden willen geen commentaar geven en dreigen een advocaat in te schakelen om te voorkomen dat hun naam in de krant wordt genoemd. Ze lijken geschrokken dat hun klacht landelijke aandacht heeft getrokken, hoewel ze met naam en toenaam in de gemeentelijke stukken voorkomen.

Ay trekt zich er weinig van aan en laat een van zijn leerlingen een rondje door het park rennen. Hij heeft aan de gemeente beloofd dat hij ook op meerdere plekken lessen gaat geven, zodat hij niet alleen van het Molenakkerpark afhankelijk is. Met iemand van een wielerclub heeft hij daarom afgesproken om zijn loods te gebruiken.

Maar weggaan uit het park? Hij kan het zich niet voorstellen. Alleen in de buitenlucht leer je ontberingen te doorstaan en grenzen te verleggen, ondervond hij in de tien jaar dat hij bij het leger zat. Als iemand niet komt opdagen bij een les omdat het een beetje spettert of waait, weet hij genoeg: dan kan er een vinkje bij 'ongeschikt'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden