Doorbraak Nederlandse artsen: kans op herstel na beroerte groter

Nederlandse artsen hebben een nieuwe behandeling ontwikkeld die patiënten met een herseninfarct veel meer kans biedt op herstel: door de bloedprop in hun hersenen met een katheter snel weg te halen, raken minder mensen blijvend invalide. Buitenlandse onderzoekers spreken van een doorbraak.

Rineke Voogt
Het onderzoek werd geleid door het Erasmus MC, het AMC en Maastricht UMC en 19 ziekenhuizen namen eraan deel. Beeld ANP
Het onderzoek werd geleid door het Erasmus MC, het AMC en Maastricht UMC en 19 ziekenhuizen namen eraan deel.Beeld ANP

Het is de eerste keer dat wetenschappers hebben aangetoond dat behandeling met een katheter effectief is. De behandeling zorgt voor een positieve verschuiving: waar eerder een groot deel van de patiënten zwaar gehandicapt raakte na een infarct, kan nu een derde herstellen zonder verlies van zelfstandigheid. Het onderzoek werd geleid door het Erasmus MC, het AMC en Maastricht UMC en 19 ziekenhuizen namen eraan deel. Vakblad New England Journal of Medicine publiceerde de resultaten.

Per jaar worden er ongeveer 20 duizend Nederlanders in het ziekenhuis opgenomen met een herseninfarct. Een bloedpropje blokkeert dan een bloedvat in de hersenen, en gebrek aan zuurstof kan voor uitval van hersenfuncties zorgen. De schade kan ernstige gevolgen hebben, zoals spraakstoornissen en verlammingen.

Tot nog toe krijgen patiënten kort na het infarct een medicijn in de arm gespoten, dat het stolsel in de afgesloten slagader moet oplossen. Dat werkt echter niet bij elke patiënt, vooral niet als er een grotere slagader is geblokkeerd. De nieuwe behandeling moet voor die patiënten uitkomst bieden; jaarlijks komen er minstens tweeduizend patiënten voor in aanmerking.

Nieuwe methode

Bij de nieuwe methode brengt de arts een katheter via de lies in een bloedvat, en schuift het op tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Een stent, een soort vangnetje dat uit de katheter wordt geschoven, hecht zich vast aan het stolsel en het geheel wordt teruggehaald, waardoor er weer bloed door de slagader kan stromen. Het effect van de behandeling is het grootst als dat snel na het infarct gebeurt.

De onderzoekers testten de nieuwe behandeling op 500 patiënten, van wie ongeveer de helft werd behandeld met de katheter. Alle patiënten kregen daarnaast de gangbare behandeling: bij het merendeel was dit een injectie met het stolseloplossende middel.

Het onderzoek toont aan dat patiënten die de katheterbehandeling ondergaan beter herstellen dan patiënten die de behandeling niet krijgen. Niet alleen hadden de patiënten na drie maanden minder problemen met lopen, aankleden en andere dagelijkste activiteiten, ook was op de hersenscans te zien dat de omvang van de schade beduidend kleiner was.

Enthousiast

Tijdens het onderzoek overleden van de met katheter behandelde patiënten evenveel als van de controlegroep. Dat heeft niets te maken met de behandeling zelf, vermoedt neuroloog Diederik Dippel (Erasmus MC): 'Soms is een patiënt gewoon niet meer te redden. Maar ik hoop dat door nog sneller behandelen ook daar verandering in komt.'

De positieve resultaten zijn opmerkelijk, omdat andere onderzoeken vorig jaar meldden dat er geen enkel voordeel te behalen was met een katheterbehandeling. Maar de opzet van die onderzoeken was niet goed, zegt neuroloog Yvo Roos (AMC). 'Ze gebruikten oudere apparatuur, het duurde soms te lang voor iemand behandeld werd, en er werd niet altijd eerst een scan gemaakt om te zien of het wel om een verstopping van een van de grote slagaders ging. Onze opzet was veel pragmatischer en doelgerichter.'

Buitenlandse wetenschappers reageren enthousiast. 'Ongetwijfeld zal dit onderzoek enorme invloed hebben op de behandeling van herseninfarcten wereldwijd', zegt Thomas Liebig, radioloog bij de Universteitskliniek in Keulen. Dit onderzoek is de 'game-changer' waar iedereen op wachtte, zegt hij; andere klinische studies naar herseninfarcten zijn vanwege deze goede resultaten stopgezet. Neuroloog Heinrich Mattle van het Universiteitsziekenhuis in Bern noemt het een 'grote doorbraak'. 'De volgende stap is dat we moeten zorgen dat er genoeg ervaren artsen de behandeling kunnen uitvoeren, en er een goed netwerk van behandelcentra is, zodat zoveel mogelijk patiënten toegang tot deze 'state-of-the-art' behandeling krijgen.'

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden