WetenschapKlopt dit wel?

Door pure chocolade te eten ga je beter zien - Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: wie pure chocolade eet, ziet beter.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Van wie komt die claim?

‘Het beste nieuws in tijden’ noemt tijdschrift Men’s Health het: pure chocolade schransen valt goed te praten, want uit nieuw onderzoek zou blijken dat repen goed zijn voor de ogen. De Engelstalige pers, waaronder The Daily Mail en de Washington Times, pikte het nieuwtje eveneens op.

De voordelen van de chocolade klinken veelbelovend: met een veertiggramsreep achter de kiezen konden de proefpersonen beter ‘kleine letters lezen’ en 80 procent van hen kon ‘beter omgaan met visuele contrastverschillen’, dan wanneer ze melkchocolade hadden gegeten. Meer contrast is vooral handig in donkere situaties, ’s avonds achter het stuur bijvoorbeeld.

Klopt het?

Ze kunnen dus beter zien, maar de vraag is: hoeveel beter? In de media ontbreken de cijfers, maar gelukkig staan die wel in het blad JAMA Ophtalmology. De proefpersonen – een kleine dertig – deden een paar klassieke oogtests, waarbij ze op een afstand grote en kleine letters correct moesten herkennen. Gemiddeld zagen ze één of twee letters meer met chocolade op.

Aardig, maar niet een verschil dat ‘klinisch relevant’ mag heten, zegt hoogleraar oogheelkunde Gré Luyten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in een reactie. Of iemand op zo’n letterkaart voor een oogtest op een van die regels een letter meer of minder kan lezen, heeft nauwelijks gevolgen in de praktijk.

Daarnaast konden de onderzoekers niet voorkomen dat hun proefpersonen doorhadden dat ze met pure chocolade beter zouden moeten presteren en daardoor onbewust ook meer hun best deden in die situatie, vergeleken met melkchocolade. Zoiets geldt ook voor de wetenschappers: die voerden gewoon zelf de oogtest uit, wat het mogelijk maakt dat ze puur uit enthousiasme voor hun theorie subtiel de uitslag richting een positiever resultaat duwden. Zulke beïnvloeding was te voorkomen geweest door de proefopzet geheim te houden voor de proefpersonen én degene die de metingen uitvoert.

Al die mogelijke twijfels nemen niet weg dat het in theorie best mogelijk is dat een stofje uit chocolade het gezichtsvermogen een zetje geeft. Volgens sommige onderzoekers verbetert het chocolade-ingrediënt flavanol de doorbloeding van de oogzenuw. Dat kan mogelijk het beeldsignaal van oog naar de hersenen verbeteren, denkt ook oogheelkundeleraar Luyten. Maar of dat gebeurt, blijft dus onbewezen.

Eindoordeel

Hoewel het theoretisch mogelijk is dat ingrediënten in chocolade het gezichtsvermogen een zetje geven, bewijst dit kleine onderzoek niet dat het ook echt werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden