Klopt dit wel?uitsterven koala

Door Australische bosbranden is de koala nu ‘functioneel uitgestorven’ – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: nu Australië brandt, is de koala ‘functioneel uitgestorven’.

Brandweermannen redden een koala van vuur in Jacky Bulbin Flat, Australië.Beeld Paul Sudmals / Reuters

Van wie komt die claim?

Heftige beelden van koala’s met brandwonden gingen afgelopen week vanuit Australië de wereld over. Het werd nog erger: de koala is zó hard op weg naar totale uitroeiing, dat de diersoort na de Australische bosbranden ‘functioneel uitgestorven’ is. Dat schreven het AD, tig blogs en met name internationale media, waaronder de Daily Mail, de BBC en Metro

Alle media verwijzen naar dezelfde bron: Deborah Tabart van de Australian Koala Foundation (AKF), die dit voorjaar al zei dat er nog maar 80 duizend koala’s in Australië leven en dat daarmee de ondergang van de soort ‘in heel Australië’ eigenlijk al een feit is.

Klopt het?

Op de cijfers van de koalaredders is kritiek. Bioloog Christine Adams-Hosking van de universiteit van Queensland probeert al jaren een beeld te krijgen van de hoeveelheid koala’s in Australië en komt op hogere aantallen uit. Haar recentste schatting stamt uit 2016, toen ze lokale koalatellingen doortrok naar landelijk niveau. Het resultaat: er leven nog ruim 300 duizend koala’s.

Tegelijk is ook dát slechts een benadering van de werkelijke populatie, benadrukt Adams-Hosking in een e-mail. ‘Het zijn bijzonder schuwe dieren, dus je kunt ze niet allemaal tellen. Daarom is het ook onmogelijk om het aantal koala’s in Australië in een getal uit te drukken.’

Afgaande op de waarnemingen die er wél zijn, vindt Adams-Hosking niet dat de koala in heel Australië ‘functioneel uitgestorven’ is. ‘Het is zeker zo dat in sommige gebieden de koala uitgestorven of bijna uitgestorven is, maar in veel andere gebieden doen ze het prima.’ 

Dat beaamt Rebecca Johnson, forensisch wildexpert en directeur van het Australian Museum. Toch vreest ze dat zonder goed beschermingsbeleid de koala zal verdwijnen. ‘De bosbranden zullen een enorme impact hebben op bijzonder waardevolle populaties in New South Wales, die bepalend zijn voor de langetermijnoverleving van de soort.’

Als de branden voorbij zijn, zegt Adams-Hosking te willen nagaan hoeveel leefgebied in vlammen is opgegaan. ‘De branden delen in elk geval een flinke klap uit aan de populaties. Experts schatten dat er honderden zijn doodgegaan.’ Hoeveel koala’s er overblijven weet nog niemand, maar de bosbranden zijn in elk geval de ergste sinds jaren, blijkt uit een factcheck van The Guardian.

Voorlopig heeft de koala de status ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst. Dat Deborah Tabart van de Australian Koala Foundation toch liever van ‘functioneel uitgestorven’ spreekt, komt doordat ze vreest dat anders niemand de bedreiging voor de koala serieus neemt, schrijft ze in een verklaring. Zelfs een voorspelling van het Wereldnatuurfonds (WNF) dat de koala in 2050 uitsterft, geeft volgens Tabart ‘een vals gevoel van veiligheid’.

Daarmee is de koala ‘de ijsbeer van Australië’: nóg niet met uitsterven bedreigd, maar al wel een icoon daarvan.

Eindoordeel

Nee, de koala is nog niet ‘functioneel uitgestorven’. Maar experts roepen wel op tot beter natuurbeschermingsbeleid om dat te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden