'Dood geliefde kan partner fataal worden'

Sterven aan een 'gebroken hart': het lijkt echt mogelijk. Mensen die hun levenspartner hebben verloren, lopen een verhoogd risico op een hartritmestoornis, blijkt uit recent Deens onderzoek. Daardoor kunnen ze een beroerte krijgen of kan hun hart het opgeven.

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

De onderzoekers gebruikten data van bijna een miljoen Denen, verzameld over een periode van 20 jaar. Daaruit bleek dat het risico op de veelvoorkomende hartritmestoornis boezemfibrilleren 41 procent hoger lag voor mensen die hun geliefde hadden verloren dan voor wie dat niet hadden meegemaakt. Dat gold vooral voor de eerste twee weken na het verlies. Het grootste risico liepen geliefden onder de zestig wiens partner onverwacht kwam te overlijden.

De onderzoekers, die hun onderzoek publiceerden in het online tijdschrift Open Heart, waarschuwen dat geen conclusies kunnen worden getrokken over oorzaak en gevolg. Het betreft observaties en er is geen rekening gehouden met andere invloeden zoals voedings- en bewegingspatronen of genetische aanleg.

Dodelijk verdriet

Maar verdriet kan dodelijk zijn, zegt Paul Volders, hoogleraar Genetische Cardiologie aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Het gebroken-hart-syndroom wordt dat wel genoemd: een tijdelijke verzwakking of zelfs verlamming van de hartspier onder invloed van extreme emoties als angst, rouw of paniek.

Het mechanisme achter het syndroom is niet helemaal duidelijk, zei Volders eerder tegen de Volkskrant. 'Vaststaat dat heftige emoties de aanmaak van hormonen als adrenaline en noradrenaline flink opjagen, onder meer door activatie van het onwillekeurig zenuwstelsel. Sommige mensen kunnen daar niet tegen. Hun hartspier verstijft waardoor er onvoldoende bloed wordt rondgepompt.'

Stress

De symptomen, pijn op de borst en kortademigheid, doen denken aan een hartinfarct. De meeste patiënten komen met de schrik vrij, maar een enkeling overlijdt. Volders schat dat het gebroken-hart-syndroom in Nederland zo'n duizend keer per jaar wordt gediagnosticeerd. Negentig procent van de patiënten is vrouw en boven de 60.

Niet zozeer het verdriet zelf, maar de stress die dat veroorzaakt is de boosdoener. Daarvan gaan bloeddruk en hartslag omhoog. Ook gedragsveranderingen zoals ongezond eten, minder bewegen, alcohol en minder sociale contacten verhogen het risico op medische of psychische klachten na de dood van een geliefde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden