Donorcellen helpen diabetici

Met de juiste afweeronderdrukkende medicijnen en met voldoende cellen uit de alvleesklier van een donor blijkt het mogelijk patiënten met type I-suikerziekte (jeugddiabetes) te bevrijden van de noodzaak om dagelijks insuline te injecteren....

Dat melden artsen van de universiteit van Alberta (Canada) in een artikel dat eind juli in het Amerikaanse medisch weekblad The New England Journal of Medicine wordt gepubliceerd. Vanwege het potentiële belang voor diabetespatiënten heeft het tijdschrift het artikel deze week al op zijn website (www.nejm.org) geplaatst.

De Canadese artsen beschrijven hoe zeven diabetici die al jarenlang suikerziekte hadden en ondanks insulinegebruik toch regelmatig ernstig 'ontregeld' of in coma raakten, na transplantatie van de eilandjes van Langerhans uit de alvleesklier van donoren het nu al een jaar zonder insuline-injecties kunnen stellen.

Het succes van deze 'eilandjestransplantatie' schrijven de Canadese onderzoekers toe aan het gebruik van de nieuwe afweeronderdrukkende medicijnen (sirolimus en tacrolimus) in combinatie met een monoklonaal antilichaam (dacluzimab). Deze combinatie komt in de plaats van de gebruikelijke middelen, die volgens hen een negatief effect hebben op het beloop van de suikerziekte.

Een tweede factor in het succes - en tegelijk een beperking - is het gebruik van voldoende donorcellen. De Canadese artsen gebruikten twee maal zoveel eilandjes van Langerhans als in eerdere experimenten met eilandjestransplantatie. Daarvoor hadden ze ook meerdere donors nodig; voor zes van de zeven patiënten waren twee donoren nodig en voor de zevende zelfs drie. Schaarste aan donoren kan bredere toepassing van deze therapie in de weg staan, merken ze op.

Met eilandjestransplantatie voor diabetes wordt al tien jaar geëxperimenteerd, tot dusver met matig succes. Van de 267 gedocumenteerde transplantaties resulteerde maar 12 procent in insuline-vrije periodes van langer dan een week, en slechts 8,2 procent in periodes langer dan een jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden